skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować sałatkę o nietypowej nazwie & quot; kurczak na haju & quot; z makiem ? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.
Krok 2:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz. Usuń nasiona z pomidorów. Jest to konieczne, aby sałatka nie spływała. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pomidory potrzebują gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natrzeć żółtka natychmiast na sałatkę.
Krok 5:
Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki lub samodzielnie robić krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję grzanki żytnie. Pokrój chleb żytni w małe kostki lub kostki i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.
Krok 6:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (Ø 16 cm) lub uformuj sałatkę w małe porcje. Połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i nałóż siatkę majonezu na wierzch. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 7:
Rozłóż pomidory na kurczaku. Posyp solą, pieprzem. Nie musisz podlewać tej warstwy majonezem.
Krok 8:
Następnie rozłóż starte białka i polej je majonezem. Białka posyp startymi żółtkami i nałóż majonez na wierzch.
Krok 9:
Ułóż krakersy na wierzchu.
Krok 10:
Lekko posmaruj grzanki majonezem, aby mak lepiej się trzymał.
Krok 11:
Następnie obficie posyp sałatkę makiem. Ze względu na obecność krakersów lepiej zrobić tę sałatkę tuż przed podaniem. Dodatkowo nie warto nalegać na taką sałatkę do impregnacji.
Krok 12:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę liśćmi sałaty, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym lub pieczonym w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g