Sałatka kurczak na haju z makiem

ze zwykłych potraw o niezwykłym smaku-pokochasz to! Sałatka z kurczaka na haju spodobała mi się nie tylko ze względu na zabawną nazwę, ale także sekretny składnik - mak, który nadaje mu zupełnie nowy smak i ciekawy wygląd. Koniecznie spróbuj! Nadaje się do codziennego i świątecznego stołu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 24 % 7 g
170 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować sałatkę o nietypowej nazwie & quot; kurczak na haju & quot; z makiem ? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz. Usuń nasiona z pomidorów. Jest to konieczne, aby sałatka nie spływała. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pomidory potrzebują gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natrzeć żółtka natychmiast na sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki lub samodzielnie robić krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję grzanki żytnie. Pokrój chleb żytni w małe kostki lub kostki i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (Ø 16 cm) lub uformuj sałatkę w małe porcje. Połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i nałóż siatkę majonezu na wierzch. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pomidory na kurczaku. Posyp solą, pieprzem. Nie musisz podlewać tej warstwy majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż starte białka i polej je majonezem. Białka posyp startymi żółtkami i nałóż majonez na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż krakersy na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko posmaruj grzanki majonezem, aby mak lepiej się trzymał.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie obficie posyp sałatkę makiem. Ze względu na obecność krakersów lepiej zrobić tę sałatkę tuż przed podaniem. Dodatkowo nie warto nalegać na taką sałatkę do impregnacji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę liśćmi sałaty, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym lub pieczonym w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy