galaretka mięsna z żelatyną

pyszna zimna przekąska z dwóch rodzajów mięsa. Prosta, ale efektowna zimna przekąska z dwóch rodzajów mięsa będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole. Dzięki dodatkowi warzyw taka przekąska wygląda jasno i apetycznie. Przygotowanie jest proste, potrzebujesz tylko czasu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 13 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Mięso do galaretki należy przyjmować bez kości, świeże, wcześniej nie mrożone. Lepiej jest wziąć chudą wieprzowinę, bez tłuszczu. Cebula i marchewka są średniej wielkości, jeśli planujesz wyciąć coś z marchewki (do dekoracji galaretki), powinieneś wziąć dużą. Biorę świeży zielony groszek, ale zrobi to również puszka. Przygotuj głęboką patelnię do gotowania mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety wieprzowe opłucz pod bieżącą zimną wodą. Włóż do rondla i zalej całkowicie zimną wodą. Umieścić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Możesz spuścić wodę po ugotowaniu, opłukać mięso i ponownie zalać zimną wodą, postawić na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą skalę i zmniejsz ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i umyj marchewki i cebulę. Bez krojenia włóż do garnka do mięsa, dodaj ziarna pieprzu-czarny i pachnący, liść laurowy, łyżkę soli. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj mięso z warzywami na małym ogniu 1-1,5. W razie potrzeby usuń powstałą skalę. Aby nadać bulionowi złoty kolor, niektóre gospodynie domowe wkładają cebulę do łuski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy minie czas, dodaj umyty filet z kurczaka do garnka i kontynuuj gotowanie obu mięs przez kolejne 30-40 minut pod pokrywką. Posmakuj bulionu na soli i w razie potrzeby dopraw solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe mięso z patelni, ostudź i drobno posiekaj (lub większe, według własnego gustu). Odcedź bulion przez sito. Pozostaw marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam wstępnie namoczoną żelatynę. Wymieszaj gotową żelatynę z 500 ml bulionu. Doprowadzić bulion z żelatyną do wrzenia, nie gotować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pokrojonego mięsa dodaj groszek (u mnie świeży gotowany do miękkości), połowę marchewki pokrojonej w drobną kostkę, wymieszaj. W razie potrzeby tę mieszaninę można posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysmaruj wybrane formy do galaretki bulionem. Zrobiłem kwiaty z marchewki za pomocą polędwicy na kanapki i położyłem je na dnie każdej formy - ten krok jest opcjonalny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż przygotowane mięso do każdej kokilki i lekko dociśnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej bulion z żelatyną do każdej kokilki aż do raju każdej kokilki. Schłodzić galaretkę z mięsem do temperatury pokojowej na stole, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe galaretki z mięsem z lodówki. W razie potrzeby wyjmij galaretkę z foremek na talerz i podawaj. Konieczne jest również umieszczenie musztardy lub chrzanu na stole do galaretki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy