skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Mięso do galaretki należy przyjmować bez kości, świeże, wcześniej nie mrożone. Lepiej jest wziąć chudą wieprzowinę, bez tłuszczu. Cebula i marchewka są średniej wielkości, jeśli planujesz wyciąć coś z marchewki (do dekoracji galaretki), powinieneś wziąć dużą. Biorę świeży zielony groszek, ale zrobi to również puszka. Przygotuj głęboką patelnię do gotowania mięsa.
Krok 2:
Filety wieprzowe opłucz pod bieżącą zimną wodą. Włóż do rondla i zalej całkowicie zimną wodą. Umieścić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Możesz spuścić wodę po ugotowaniu, opłukać mięso i ponownie zalać zimną wodą, postawić na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą skalę i zmniejsz ogień.
Krok 3:
Obierz i umyj marchewki i cebulę. Bez krojenia włóż do garnka do mięsa, dodaj ziarna pieprzu-czarny i pachnący, liść laurowy, łyżkę soli. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj mięso z warzywami na małym ogniu 1-1,5. W razie potrzeby usuń powstałą skalę. Aby nadać bulionowi złoty kolor, niektóre gospodynie domowe wkładają cebulę do łuski.
Krok 4:
Gdy minie czas, dodaj umyty filet z kurczaka do garnka i kontynuuj gotowanie obu mięs przez kolejne 30-40 minut pod pokrywką. Posmakuj bulionu na soli i w razie potrzeby dopraw solą.
Krok 5:
Wyjmij gotowe mięso z patelni, ostudź i drobno posiekaj (lub większe, według własnego gustu). Odcedź bulion przez sito. Pozostaw marchewki.
Krok 6:
Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam wstępnie namoczoną żelatynę. Wymieszaj gotową żelatynę z 500 ml bulionu. Doprowadzić bulion z żelatyną do wrzenia, nie gotować.
Krok 7:
Do pokrojonego mięsa dodaj groszek (u mnie świeży gotowany do miękkości), połowę marchewki pokrojonej w drobną kostkę, wymieszaj. W razie potrzeby tę mieszaninę można posolić.
Krok 8:
Wysmaruj wybrane formy do galaretki bulionem. Zrobiłem kwiaty z marchewki za pomocą polędwicy na kanapki i położyłem je na dnie każdej formy - ten krok jest opcjonalny.
Krok 9:
Włóż przygotowane mięso do każdej kokilki i lekko dociśnij.
Krok 10:
Wlej bulion z żelatyną do każdej kokilki aż do raju każdej kokilki. Schłodzić galaretkę z mięsem do temperatury pokojowej na stole, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Krok 11:
Wyjmij gotowe galaretki z mięsem z lodówki. W razie potrzeby wyjmij galaretkę z foremek na talerz i podawaj. Konieczne jest również umieszczenie musztardy lub chrzanu na stole do galaretki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g