Sałatka Koyash

satysfakcjonujące, apetyczne, oryginalne. Ta sałatka ozdobi Twój stół! Ta sałatka ma pikantny smak dzięki koreańskiej marchewce i marynatom. Charakterystyczną cechą sałatki jest to, że jest ozdobiona bułkami naleśnikowymi na wierzchu, co nadaje potrawie elegancki i oryginalny wygląd. Sałatka jest dość obfita, dzięki mięsu i kurczakowi, jajkom i naleśnikom, które są jej częścią. Niektóre gospodynie domowe dodają posiekany koperek do samej sałatki, a inne do ciasta naleśnikowego. Wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada. Nie wszyscy kucharze wkładają do tego dania jajka na twardo, ograniczając się do tego, że jajka są częścią ciasta naleśnikowego. Bardziej podoba mi się, gdy jajka na twardo są obecne w sałatce, sprawiają, że jest delikatniejsza. Jest jeszcze jeden punkt. Jedna z gospodyń domowych kroi część naleśników z makaronem na sałatkę, a inne tylko dekorują powierzchnię sałatki bułkami z naleśników. Tak czy inaczej, ale ta sałatka jest bardzo smaczna i pożywna. Nawiasem mówiąc, z tatarskiego jego nazwa tłumaczy się jako słońce lub słońce. Spróbuj sałatki Koyash, a twój nastrój będzie cieplejszy, czyli lepszy!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 24 % 5 g
119 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać sałatkę od zrobienia ciasta na naleśniki z produktów przedstawionych na zdjęciu. Ubij jajko, wlej mleko, 1 łyżkę. l olej roślinny, dodaj sól, dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Powinno to zrobić ciasto naleśnikowe. Naleśniki pieczemy na gorącej patelni, smarując spód cienką warstwą oleju roślinnego. Z tej porcji ciasta dostałem 4 naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty potrzebne do przygotowania sałatki Koyash. Naleśniki są schłodzone. Koper jest przesadzony, umyty. Orzechy włoskie są wstępnie smażone na patelni bez oleju i schłodzone. Filet z kurczaka i wołowina są gotowane, chłodzone. Jaja kurze są gotowane, obrane, schłodzone. Koreańskie marchewki można kupić lub ugotować samodzielnie. Ugotowałem go tak, jak opisałem w przepisie na sałatkę z kalmarów z koreańską marchewką, opublikowanym na tej stronie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli cebula jest duża, pokrój ją na ćwiartki-pierścienie, jeśli średnia-półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę na złoty kolor na tej samej patelni, na której pieczone były naleśniki, na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wołowinę i filet z kurczaka w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marynowane lub marynowane ogórki, jajka w paski, posiekaj koperek. Wyciśnij trochę ogórki, aby usunąć nadmiar soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj drobno orzechy włoskie, przygotuj śmietanę i koreańską marchewkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz naleśników. Smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól. Mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój każdy naleśnik na paski o mniej więcej tej samej szerokości, aby następnie zwinąć z nich bułki, a nieco później udekorować gotową sałatkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowy Koyash na naczyniu, posyp posiekanymi orzechami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę bułkami naleśnikowymi. Sałatka w tej formie wydawała mi się blada, więc dodałem koperek i paski wycięte z pomidora. Jeśli chcesz pokryć całą powierzchnię sałatki rolkami z naleśników, zrób 2 porcje ciasta naleśnikowego. Wszystko, Koyash jest gotowy! Szczególnie dobrze jest trochę schłodzić. Poczęstuj się, smacznego!

gotowanie sałatki nie trwa tak długo. Wskazałem czas gotowania, biorąc pod uwagę czas spędzony na gotowaniu mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy