jogurt z mleka koziego w domu

Super zdrowy przysmak możesz zrobić sam w domu! Przygotowuję jogurt zgodnie z tym przepisem - po prostu okazuje się wszystkim w małym słoiku pysznego i zdrowego jogurtu-mężowi, dziecku i mnie. Podaję z jagodami lub jakimś aromatycznym syropem, czasami dodaję dżem, szczególnie smaczny, jak sądzę, z truskawkami i jagodami. Możesz wymyślić inne dodatki dla odmiany, nawet warzywne.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 30 min

1. Zagotuj mleko i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając.

2. Wlej mleko do sterylnego szklanego słoika, poczekaj, aż ostygnie do 38-40 stopni.

3. Dodaj zakwas - specjalistyczny suchy (wymagana ilość mleka zgodnie z instrukcją) lub jogurt naturalny.

4. Opłucz termos wrzącą wodą, wlej do niego mleko z zakwasem.

5. Umieść termos w ciepłym miejscu lub owiń go kocem. Pozostaw na jeden dzień.

6. Gdy minie czas, włóż jogurt do słoików i wstaw do lodówki na 2 godziny, po czym jogurt będzie gotowy do spożycia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Kozie mleko - 68   kcal/100g

Podobne przepisy