makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz i posiekaj czosnek, umyj pomidory, osusz i pokrój na pół.
2. Rozgrzej patelnię w oliwie z oliwek, włóż do niej krewetki, dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz.
3. Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, obracamy krewetki, gotujemy jeszcze przez kilka minut i układamy gotowe owoce morza na dużym talerzu.
4. Na tej samej patelni rozprowadzamy pomidory pokrojone na pół, napełniamy je bulionem, doprowadzamy do wrzenia.
5. Zmniejsz ogień, dodaj mąkę (stopniowo), następnie bazylię (całe liście), sól, wymieszaj.
6. Ugotuj spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
7. Gotowe spaghetti włożyć do sosu, tam też wysłać smażone krewetki, posypać startym parmezanem i płatkami chili.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g