bułka królewska z makreli

miłośnicy makreli docenią ten przepis, niezwykły i pyszny! Bardzo lubię makrele. Gruby, smaczny, bardzo mało kości. I nadziewana makrela w formie bułki ogólnie polizasz palce, naprawdę świąteczne danie! Nadzienie można wykonać z dowolnego sera, smażonych grzybów, pikli, oliwek itp.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 6 % 2 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do królewskiej bułki z makreli potrzebujemy bardzo małego zestawu produktów. Makrela musi być wybrana większa, grubsza z szerokim grzbietem. Jeśli makrela jest mała, musisz wziąć dwie sztuki i nałożyć je na siebie podczas owijania rolki. Do nadzienia weź marchewkę, cebulę i jajka na twardo. Jajka można zastąpić tartym serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Obierz jedną dużą cebulę, umyj i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj duże marchewki z piasku, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij startą marchewkę do smażenia na patelni do cebuli. Wymieszaj, trochę soli, pieprzu. Gotuj marchewki do połowy ugotowane i wyłącz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś gotową smażoną cebulę i marchewkę na talerz i pozwól jej trochę ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowane jajka są obrane i wcierane na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zajmiemy się najciekawszą rzeczą - przygotowaniem ryby. Makrele kupuję świeżo mrożone. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że ryba nie jest zamrożona, nie rozmraża się kilka razy i nie ma lodu. Makrela natknąłem się na bardzo duże 600 gramów. Myjemy rybę, odcinamy głowę i ogon. Nożyczkami kuchennymi odetnij wszystkie płetwy. Ostrożnie przeciąć brzuch makreli i oczyścić z wnętrzności, usunąć czarne filmy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wykonujemy nacięcia po obu stronach grzbietu ryby i wycinamy go. Następnie, wyczuwając filety palcami, wyjmujemy wszystkie kości. Jest ich niewiele, głównie żebra i trochę kości w miejscu, w którym znajdowały się płetwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pokrojony filet z makreli na folię spożywczą. Sól i pieprz ryby. Posyp połową żelatyny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy układać nadzienie. Pierwszą warstwą rozprowadzamy schłodzoną smażoną cebulę i marchewkę. Rozprowadzamy nadzienie na rybie, pozostawiając kilka centymetrów wolnej krawędzi po obu stronach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozprowadzamy jajko na rybie, pozostawiając kilka centymetrów z każdej strony. Posyp pozostałą żelatyną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie zwiń rolkę folią spożywczą. Następnie dobrze owinąć zwiniętą rolkę folią spożywczą (4-5 warstw), obrócić folię i owinąć kilka kolejnych warstw w poprzek. Nadal możesz związać rolkę nitką dla siły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij bułkę do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut pod zamkniętą pokrywką. Wyjmujemy bułkę z wody, schładzamy przez 15 minut. Następnie wysyłamy pod ucisk (po prostu przykrywam górę deską do krojenia i kładę na niej paczkę mleka).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zostawiamy bułkę w lodówce pod uciskiem na 7 godzin (na noc). Usuń film. Pozostaje tylko pokroić rolkę w pierścienie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy