skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do królewskiej bułki z makreli potrzebujemy bardzo małego zestawu produktów. Makrela musi być wybrana większa, grubsza z szerokim grzbietem. Jeśli makrela jest mała, musisz wziąć dwie sztuki i nałożyć je na siebie podczas owijania rolki. Do nadzienia weź marchewkę, cebulę i jajka na twardo. Jajka można zastąpić tartym serem.
Krok 2:
Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Obierz jedną dużą cebulę, umyj i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Umyj duże marchewki z piasku, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij startą marchewkę do smażenia na patelni do cebuli. Wymieszaj, trochę soli, pieprzu. Gotuj marchewki do połowy ugotowane i wyłącz ogień.
Krok 4:
Przenieś gotową smażoną cebulę i marchewkę na talerz i pozwól jej trochę ostygnąć.
Krok 5:
Gotowane jajka są obrane i wcierane na grubej tarce.
Krok 6:
Teraz zajmiemy się najciekawszą rzeczą - przygotowaniem ryby. Makrele kupuję świeżo mrożone. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że ryba nie jest zamrożona, nie rozmraża się kilka razy i nie ma lodu. Makrela natknąłem się na bardzo duże 600 gramów. Myjemy rybę, odcinamy głowę i ogon. Nożyczkami kuchennymi odetnij wszystkie płetwy. Ostrożnie przeciąć brzuch makreli i oczyścić z wnętrzności, usunąć czarne filmy.
Krok 7:
Wykonujemy nacięcia po obu stronach grzbietu ryby i wycinamy go. Następnie, wyczuwając filety palcami, wyjmujemy wszystkie kości. Jest ich niewiele, głównie żebra i trochę kości w miejscu, w którym znajdowały się płetwy.
Krok 8:
Przenieś pokrojony filet z makreli na folię spożywczą. Sól i pieprz ryby. Posyp połową żelatyny.
Krok 9:
Zaczynamy układać nadzienie. Pierwszą warstwą rozprowadzamy schłodzoną smażoną cebulę i marchewkę. Rozprowadzamy nadzienie na rybie, pozostawiając kilka centymetrów wolnej krawędzi po obu stronach.
Krok 10:
Następnie rozprowadzamy jajko na rybie, pozostawiając kilka centymetrów z każdej strony. Posyp pozostałą żelatyną.
Krok 11:
Ostrożnie zwiń rolkę folią spożywczą. Następnie dobrze owinąć zwiniętą rolkę folią spożywczą (4-5 warstw), obrócić folię i owinąć kilka kolejnych warstw w poprzek. Nadal możesz związać rolkę nitką dla siły.
Krok 12:
Wyślij bułkę do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut pod zamkniętą pokrywką. Wyjmujemy bułkę z wody, schładzamy przez 15 minut. Następnie wysyłamy pod ucisk (po prostu przykrywam górę deską do krojenia i kładę na niej paczkę mleka).
Krok 13:
Zostawiamy bułkę w lodówce pod uciskiem na 7 godzin (na noc). Usuń film. Pozostaje tylko pokroić rolkę w pierścienie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g