krem do ciasta na żółtkach
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Więc na początek wlej mleko do rondla i zagotuj. Następnie oddzielamy żółtka od białek i pocieramy je granulowanym cukrem.
Krok 3:
Teraz dodaj cukier waniliowy i mąkę do powstałej masy.
Krok 4:
Następnie wlej gorące mleko do żółtek, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Umieść mieszaninę na średnim ogniu i gotuj, aż zgęstnieje.
Krok 6:
Pozostaw nasz powstały krem do ostygnięcia. Kiedy tak się stanie, włóż krem do strzykawki lub rękawa do ciasta i napełnij ciastka tym kremem lub udekoruj ciasto. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g