pasztety portugalskie

Pastel de nata lub pasztet to wizytówka Portugalii. Od dawna przygotowywałam te ciasta, zbierałam się dłużej niż gotowałam. Nie daj się zastraszyć liczbą kroków w przepisie. Krem przygotowuje się dosłownie w 20 minut. A wszystko razem-nieco ponad godzinę, jeśli nie weźmiesz pod uwagę czasu na ochłodzenie kremu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 65 % 32 g
266 kcal
IG: 6 / 44 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz. Aby przygotować krem do pasztetów, potrzebujemy: mleko; żółtka; Skórka z cytryny; mąka; laska cynamonu. W przypadku syropu cukrowego: woda i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 200 ml mleka do rondla. Dodaj skórkę z cytryny i laskę cynamonu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podpal mleko i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas podgrzewania mleka rozcieńczyć przesianą mąkę w pozostałym mleku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mleko się zagotuje, wlej mieszankę mleka i mąki cienkim strumieniem przy ciągłym mieszaniu. Ciągle mieszając, doprowadzić krem do zagęszczenia. Usuń krem z ognia. Lepiej jest przykryć krem folią spożywczą w kontakcie, aby krem nie zamarł.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W innym rondlu połącz wodę i cukier. Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj i gotuj przez 3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej gorący syrop cukrowy do kremu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj wszystko. Przetrzyj krem przez sito, odcinając w ten sposób skórkę z cytryny i cynamon. Otrzymamy jednorodny delikatny krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj krem folią spożywczą w kontakt i pozostaw do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto. Gdy krem ostygnie, przygotuj ciasto. Możesz samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Kupiłam sklep w talerzach. Ciasto wstępnie rozmrozić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Każdą płytkę ciasta lekko rozwałkuj na posypanym mąką stole. Ułóż walcowane płyty jeden na drugim. Nie muszą być równe-równe. Podczas skręcania rolki nierówność nie będzie widoczna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć ciasto ciasną bułką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój rolkę na równe kawałki według liczby kokilek (10-12). Zrobiłem 10, ale jak się okazało, musiałem zrobić 12, ponieważ ilość kremu jest obliczana dokładnie na 12 ciast. Skończyło się na tym, że miałem nadmiar kremu, który po prostu wlałem do silikonowych foremek i upiekłem razem z ciastami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść każdą rolkę, przekrojoną do góry, w wysmarowanej tłuszczem formie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż każdą rolkę pokrojoną w górę w wysmarowanej olejem formie, uformuj kosze i zrób wysokie boki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj żółtka do schłodzonego kremu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Konsystencja kremu powinna być półpłynna, płynna. Dla wygody możesz wlać krem do pojemnika z dziobkiem, aby krem można było wygodnie wlać do bazy ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wypełnij półfabrykaty ciasta kremem, nie sięgając trochę po brzegi ciasta. Ponieważ podczas pieczenia krem lekko się podnosi, może wylać się z foremek. Piec ciasta w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 20-25 minut. Ostatnie 5-7 minut piec w trybie "góra + dół", aby krem ładnie się zrumienił na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Oto takie piękne i niesamowicie pyszne ciasta, które mamy. Powierzchnia nie powinna być mocno spalona na całej powierzchni. Ale małe obszary są bardziej różowe - mile widziane. Smacznego!

ciasta pasztelowe de nata zostały wymyślone przez katolickich mnichów w klasztorze Hieronima we Wspólnocie Santa Maria de Belém w Lizbonie przed XVIII wiekiem. Dlatego inną popularną nazwą ciast jest pasztel de Belém. W tamtych czasach w klasztorach używano białek jaj do skrobania ubrań, w szczególności szat mniszek. Pozostałe żółtka trafiły do przygotowania ciast i ciast. Przepisy na słodkie wypieki i słodycze rozprzestrzeniły się po całym kraju.
po zniknięciu zakonów i przed zamknięciem wielu klasztorów po rewolucji Portugalskiej w 1820 r.mnisi zaczęli sprzedawać pasztel de nata w pobliskiej cukrowni, aby uzyskać przynajmniej pewien dochód. W 1834 roku klasztor Hieronima został zamknięty, a przepis na ciasto wykupili właściciele cukrowni. W 1837 roku otworzyli fabrykę Pasztel de Belen, która produkuje słynne ciasta do dziś.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy