Sałatka Irina z wędzonym kurczakiem i grzybami

oszałamiający, o delikatnym i soczystym smaku, w pośpiechu! Sałatka Irina z wędzonym kurczakiem i grzybami nie zajmie ci dużo czasu. To idealne danie, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. Proste, smaczne i satysfakcjonujące! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 10 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Możesz wziąć dowolne marynowane grzyby. Mogą to być masło, grzyby miodowe lub, jak u mnie, pieczarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Spuść płyn z marynowanych grzybów,a także pokrój grzyby. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i usmaż grzyby z cebulą. Smaż na małym ogniu przez 4-5 minut, aby zmiękczyć cebulę. Następnie odstaw grzyby na bok i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel filet z kurczaka od kości i drobno posiekaj. Ugotowane jajka obrać ze skorupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłożymy sałatkę warstwami w pierścieniu. Umieść pierścień na talerzu i połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie pierwszą warstwą. Posmaruj tę warstwę i wszystkie poniższe trochę majonezem. W razie potrzeby każdą warstwę można posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek i odetnij ogony z obu stron. Pokrój ogórek na małe kawałki i ułóż kolejną warstwę sałaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzecią warstwą ułóż schłodzone grzyby z cebulą. Naciśnij trochę wszystkie warstwy, aby leżały mocniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz warstwa gotowanych jajek startych na grubej tarce. Górna warstwa jajka jest również lekko nasmarowana majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wierzch sałaty posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Może to być koperek, pietruszka lub szczypiorek. Zdejmij pierścień z sałatki. Sałatka gotowa! Udekoruj go według własnego gustu i podawaj. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy