skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Możesz wziąć dowolne marynowane grzyby. Mogą to być masło, grzyby miodowe lub, jak u mnie, pieczarki.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Spuść płyn z marynowanych grzybów,a także pokrój grzyby. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i usmaż grzyby z cebulą. Smaż na małym ogniu przez 4-5 minut, aby zmiękczyć cebulę. Następnie odstaw grzyby na bok i ostudź.
Krok 3:
Oddziel filet z kurczaka od kości i drobno posiekaj. Ugotowane jajka obrać ze skorupy.
Krok 4:
Rozłożymy sałatkę warstwami w pierścieniu. Umieść pierścień na talerzu i połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie pierwszą warstwą. Posmaruj tę warstwę i wszystkie poniższe trochę majonezem. W razie potrzeby każdą warstwę można posolić.
Krok 5:
Umyj ogórek i odetnij ogony z obu stron. Pokrój ogórek na małe kawałki i ułóż kolejną warstwę sałaty.
Krok 6:
Trzecią warstwą ułóż schłodzone grzyby z cebulą. Naciśnij trochę wszystkie warstwy, aby leżały mocniej.
Krok 7:
Teraz warstwa gotowanych jajek startych na grubej tarce. Górna warstwa jajka jest również lekko nasmarowana majonezem.
Krok 8:
Wierzch sałaty posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Może to być koperek, pietruszka lub szczypiorek. Zdejmij pierścień z sałatki. Sałatka gotowa! Udekoruj go według własnego gustu i podawaj. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g