Chuda kasza jaglana

bardzo smaczna i obfita owsianka bezmleczna. Chuda kasza jaglana to smaczne i zdrowe danie, które zachwyci każdego wegetarianina.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 66 % 21 g
156 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
sortujemy ziarna prosa, oddzielając zepsute od głównego stosu. Wybraną proso zalewamy osoloną wodą. Potrzebujemy tylko trzech szklanek. W tej ilości gotujemy proso, aż się zagotuje, a następnie zamykamy Pojemnik, pozostawiając go na małym ogniu. Finał gotowania nastąpi, gdy woda prawie całkowicie wyparuje z całego pojemnika.

na drugim okrążeniu chwytamy paprykę z cebulą i robimy z nich mieszany stos pięknie pokrojonych kostek. 300 gramów grzybów dzieli się na kawałki. Wlej posiekane składniki na patelnię zalaną olejem roślinnym i smaż przez dwie minuty. Wlej około ćwierć szklanki wody na patelnię. Zaczynamy dusić smażone grzyby i ich towarzystwo. Duszenie trwa do pięciu minut, po których kładziemy proso na talerzu.

smażona cebula, papryka i grzyby to zdrowy i smaczny dodatek. Wylewamy je na proso i przystępujemy do prób!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy