Chuda kasza jaglana
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
sortujemy ziarna prosa, oddzielając zepsute od głównego stosu. Wybraną proso zalewamy osoloną wodą. Potrzebujemy tylko trzech szklanek. W tej ilości gotujemy proso, aż się zagotuje, a następnie zamykamy Pojemnik, pozostawiając go na małym ogniu. Finał gotowania nastąpi, gdy woda prawie całkowicie wyparuje z całego pojemnika.
na drugim okrążeniu chwytamy paprykę z cebulą i robimy z nich mieszany stos pięknie pokrojonych kostek. 300 gramów grzybów dzieli się na kawałki. Wlej posiekane składniki na patelnię zalaną olejem roślinnym i smaż przez dwie minuty. Wlej około ćwierć szklanki wody na patelnię. Zaczynamy dusić smażone grzyby i ich towarzystwo. Duszenie trwa do pięciu minut, po których kładziemy proso na talerzu.
smażona cebula, papryka i grzyby to zdrowy i smaczny dodatek. Wylewamy je na proso i przystępujemy do prób!
na drugim okrążeniu chwytamy paprykę z cebulą i robimy z nich mieszany stos pięknie pokrojonych kostek. 300 gramów grzybów dzieli się na kawałki. Wlej posiekane składniki na patelnię zalaną olejem roślinnym i smaż przez dwie minuty. Wlej około ćwierć szklanki wody na patelnię. Zaczynamy dusić smażone grzyby i ich towarzystwo. Duszenie trwa do pięciu minut, po których kładziemy proso na talerzu.
smażona cebula, papryka i grzyby to zdrowy i smaczny dodatek. Wylewamy je na proso i przystępujemy do prób!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g