skład / składniki
metoda gotowania
1. Moja wieprzowina, sucha, pokrojona na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
2. Rozłóż kawałki wieprzowiny i cebuli na głębokiej patelni z grubym dnem, wlej olej roślinny, smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając.
3. Napełnij mięso wrzącą wodą, aby było całkowicie pokryte, solą, dusić na średnim ogniu, aż będzie ugotowane, około pół godziny.
4. Podczas duszenia wieprzowiny przygotuj ciasto na Gałuszki:
- podgrzewamy kefir do ciepłego stanu, wlewamy sodę, mieszamy;
- rozbij jajka na kefir, dodaj sól i przesiej mąkę;
- zagniatamy ciasto łyżką, okazuje się lepkie, ale nie płynne.
5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, sól. Za pomocą łyżki deserowej rozprowadzamy ciasto we wrzącej wodzie, drugą łyżką można pomóc, jakby zeskrobując ciasto do wody. Kiedy Galushki wynurzą się na powierzchnię - są gotowe.
6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy Gałuszki z garnka i przenosimy na patelnię do mięsa.
7. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, wyślij na patelnię. Dusić naczynie pod pokrywką przez 2-3 minuty, usunąć z ognia, pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut.
serwujemy danie na stole, dekorując świeżymi ziołami i posypując mieszanką papryki!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g