Gałuszki z mięsem

Kolacja oparta na kuchni ukraińskiej-satysfakcjonująca i smaczna! Galushki z mięsem będą służyć jako doskonała kolacja, a nawet lunch, można je podawać ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku. Przygotowanie tego dania jest dość proste, a Wielką zaletą galushek jest to, że praktycznie nie można ich strawić. Lepiej jest wziąć wieprzowinę do przygotowania tego dania nie na kości, ale czystą miazgę.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 40 % 17 g
237 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Moja wieprzowina, sucha, pokrojona na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

2. Rozłóż kawałki wieprzowiny i cebuli na głębokiej patelni z grubym dnem, wlej olej roślinny, smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając.

3. Napełnij mięso wrzącą wodą, aby było całkowicie pokryte, solą, dusić na średnim ogniu, aż będzie ugotowane, około pół godziny.

4. Podczas duszenia wieprzowiny przygotuj ciasto na Gałuszki:

- podgrzewamy kefir do ciepłego stanu, wlewamy sodę, mieszamy;

- rozbij jajka na kefir, dodaj sól i przesiej mąkę;

- zagniatamy ciasto łyżką, okazuje się lepkie, ale nie płynne.

5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, sól. Za pomocą łyżki deserowej rozprowadzamy ciasto we wrzącej wodzie, drugą łyżką można pomóc, jakby zeskrobując ciasto do wody. Kiedy Galushki wynurzą się na powierzchnię - są gotowe.

6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy Gałuszki z garnka i przenosimy na patelnię do mięsa.

7. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, wyślij na patelnię. Dusić naczynie pod pokrywką przez 2-3 minuty, usunąć z ognia, pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut.

serwujemy danie na stole, dekorując świeżymi ziołami i posypując mieszanką papryki!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy