makrela lekko solona w solance

najsmaczniejsze, pachnące, naturalne, proste! Makrela lekko solona w solance to przepis na pyszną soloną rybę, który jest łatwy i prosty do zrobienia w domu. Do solanki dodaje się herbatę, która nadaje rybom złoty kolor, a garbniki sprawiają, że miąższ jest gęsty.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 27 % 3 g
63 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić makrele w solance? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić zamrożoną rybę do stanu, w którym można ją obrać. Zrób to tak delikatnie, jak to możliwe, nie w wodzie, ale przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Dodaj sól, cukier, oba rodzaje pieprzu i lavrushkę do wrzącej wody. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czarną herbatę, gotuj solankę przez 2-3 minuty i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź solankę przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy solanka ostygnie, ugotuj rybę. Usuń głowę i wnętrze, dobrze oczyść brzuch z czarnego filmu, a następnie opłucz tuszę pod chłodną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż rybę do odpowiedniego pojemnika do solenia (użyłem plastikowej butelki, odcinając jej górę). Wlać schłodzoną, odcedzoną solankę i wstawić do lodówki na 2 dni. Po upływie czasu wyjmij rybę z solanki, opłucz, pokrój na kawałki i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przechowuj rybę w słoiku, układając ją warstwami cebuli i zalewając olejem roślinnym, aby ukryć rybę. W oleju ryba dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni.

zamiast pieprzu i lavrushki możesz pokroić cebulę w solankę. W ten sposób można również gotować śledzie solone. Tylko ryby muszą wybrać duże i tłuste, wtedy smak będzie doskonały!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy