skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić makrele w solance? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić zamrożoną rybę do stanu, w którym można ją obrać. Zrób to tak delikatnie, jak to możliwe, nie w wodzie, ale przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Dodaj sól, cukier, oba rodzaje pieprzu i lavrushkę do wrzącej wody. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj czarną herbatę, gotuj solankę przez 2-3 minuty i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź solankę przez sito.
Krok 4:
Gdy solanka ostygnie, ugotuj rybę. Usuń głowę i wnętrze, dobrze oczyść brzuch z czarnego filmu, a następnie opłucz tuszę pod chłodną wodą.
Krok 5:
Włóż rybę do odpowiedniego pojemnika do solenia (użyłem plastikowej butelki, odcinając jej górę). Wlać schłodzoną, odcedzoną solankę i wstawić do lodówki na 2 dni. Po upływie czasu wyjmij rybę z solanki, opłucz, pokrój na kawałki i podawaj.
Krok 6:
Przechowuj rybę w słoiku, układając ją warstwami cebuli i zalewając olejem roślinnym, aby ukryć rybę. W oleju ryba dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni.
zamiast pieprzu i lavrushki możesz pokroić cebulę w solankę. W ten sposób można również gotować śledzie solone. Tylko ryby muszą wybrać duże i tłuste, wtedy smak będzie doskonały!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g