skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na deser. Weź ryż okrągły. Żółtka powinny pochodzić z dużych wybranych jaj. Lepiej weź grubsze mleko.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Włóż płatki do rondla, wlej 300 ml wody i gotuj do miękkości na małym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie woda zwykle całkowicie się zagotuje. Jeśli woda się zagotuje, a ryż nie jest jeszcze gotowy, nie ma znaczenia, osiągnie gotowość podczas pieczenia deseru w piekarniku.
Krok 3:
Rozcieńczyć skrobię w pozostałych 100 ml zimnej wody.
Krok 4:
Włóż żółtka do głębokiej miski i dodaj cukier. Umieść miskę w łaźni wodnej, aż będzie lekka, puszysta piana. Robię to mikserem, ale możesz też użyć zwykłej trzepaczki.
Krok 5:
W międzyczasie zagotuj mleko, ale nie gotuj.
Krok 6:
Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej trochę gorącego mleka do mieszanki żółtkowej. Nie ma potrzeby wlewania całego mleka do żółtek naraz, w przeciwnym razie żółtka szybko się zwijają i przechodzą w płatki, a my potrzebujemy jednorodności.
Krok 7:
Następnie wlej powstałą masę do pozostałego gorącego mleka.
Krok 8:
Mleko z cukrem i żółtkami na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodaj ryż, cukier waniliowy i rozcieńczoną skrobię. Mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 9:
Powstałą masę można natychmiast wlać do misek lub foremek i schłodzić w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce i podać.
Krok 10:
Ale radzę dodatkowo upiec syutlacha w piekarniku. Aby to zrobić, przenieś mieszankę mleczno-ryżową do foremek do pieczenia i umieść na blasze do pieczenia wypełnionej wodą o 1 cm, Umieść blachę do pieczenia z deserem w piekarniku nagrzanym do 200°C na 15-20 minut. Następnie włącz górny grill i przytrzymaj deser przez kolejne 5-7 minut lub trochę dłużej, aż na powierzchni pojawi się ciemna skórka.
Krok 11:
Gorący syutlacha najpierw schłodzić w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, ponieważ ten deser jest zwykle podawany tylko na zimno. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g