Sütlacha turecki deser

można podawać na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Po przygotowaniu tego tureckiego deseru z pewnością będzie on jednym z Twoich ulubionych. Pieczony krem mleczno-jajeczny z delikatnym ryżem w środku-w Turcji dużo wiedzą o słodyczach. Gotowanie sjutlacha jest łatwe i interesujące, a pomogą w tym zdjęcia i filmy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 78 % 21 g
120 kcal
IG: 19 / 29 / 52

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na deser. Weź ryż okrągły. Żółtka powinny pochodzić z dużych wybranych jaj. Lepiej weź grubsze mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Włóż płatki do rondla, wlej 300 ml wody i gotuj do miękkości na małym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie woda zwykle całkowicie się zagotuje. Jeśli woda się zagotuje, a ryż nie jest jeszcze gotowy, nie ma znaczenia, osiągnie gotowość podczas pieczenia deseru w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć skrobię w pozostałych 100 ml zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż żółtka do głębokiej miski i dodaj cukier. Umieść miskę w łaźni wodnej, aż będzie lekka, puszysta piana. Robię to mikserem, ale możesz też użyć zwykłej trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zagotuj mleko, ale nie gotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej trochę gorącego mleka do mieszanki żółtkowej. Nie ma potrzeby wlewania całego mleka do żółtek naraz, w przeciwnym razie żółtka szybko się zwijają i przechodzą w płatki, a my potrzebujemy jednorodności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej powstałą masę do pozostałego gorącego mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mleko z cukrem i żółtkami na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodaj ryż, cukier waniliowy i rozcieńczoną skrobię. Mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zdjąć z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałą masę można natychmiast wlać do misek lub foremek i schłodzić w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce i podać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ale radzę dodatkowo upiec syutlacha w piekarniku. Aby to zrobić, przenieś mieszankę mleczno-ryżową do foremek do pieczenia i umieść na blasze do pieczenia wypełnionej wodą o 1 cm, Umieść blachę do pieczenia z deserem w piekarniku nagrzanym do 200°C na 15-20 minut. Następnie włącz górny grill i przytrzymaj deser przez kolejne 5-7 minut lub trochę dłużej, aż na powierzchni pojawi się ciemna skórka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gorący syutlacha najpierw schłodzić w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, ponieważ ten deser jest zwykle podawany tylko na zimno. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy