Zupa jajeczno-ziemniaczana z makaronem

pyszna zupa z kurczaka z delikatnym jajkiem i aromatycznym koperkiem! Zupa jajeczno - ziemniaczana z makaronem to łatwe i pożywne pierwsze danie na idealny obiad. Przezroczysty bulion i jasne kolory składników uzupełniają pół jajka, które nie tylko ozdabia danie, ale doskonale podkreśla jego smak.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 60 % 6 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, kawałki lub paski- & nbsp; w zależności od osobistych preferencji i wielkości bulw. Wysyłamy na patelnię i dodajemy bulion z kurczaka. Może być świeżo ugotowany lub zamrożony, opcjonalnie. Jeśli wyjmiemy z zamrażarki, nie jest konieczne wstępne rozmrażanie, rozprowadzamy brykiet na patelni.

w tym czasie gotujemy jaja kurze, doprowadzamy do stanu na twardo i napełniamy lodowatą wodą, aby schłodzić i później łatwo oddzielić skorupkę.

do ziemniaków i bulionu dodaj wodę, wskazane jest wstępne zagotowanie jej w czajniku-w ten sposób proces gotowania zupy zajmie mniej czasu. Dodaj liść laurowy, mielony pieprz, sól i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

myjemy już obraną cebulę i marchewkę pod bieżącą wodą i siekamy. Cebulę najlepiej pokroić w drobną kostkę i zetrzeć marchewki na grubej tarce. Posiekane warzywa dodajemy do garnka z wrzącym bulionem i ziemniakami.

gotuj przez 5-7 minut, aż marchewki będą gotowe. Wlej cienki wermiszel z pszenicy durum i gotuj przez kolejne 3-5 minut, aż będzie gotowy. Podczas gotowania makaronu zupę należy stale mieszać, aby uniknąć przyklejenia makaronu na dnie garnka.

koperek myjemy bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy. Dodaj do zupy, wymieszaj i przykryj pokrywką przez 5 minut do gotowania na parze.

gdy zupa osiągnie gotowość pod pokrywką, obierz jaja kurze i pokrój je na połówki. Wlej zupę na talerze, w każdym z nich połóż połowę jajka żółtkiem do góry, liśćmi pietruszki i natychmiast podawaj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak kwaśną śmietaną, niesłodzonym jogurtem lub majonezem, a także uzupełnić danie krakersami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy