Udon z owocami morza i warzywami

Przygotuj jasne i cudownie pyszne danie na obiad! Udon z owocami morza i warzywami to pyszne, sycące i pożywne danie na rodzinny obiad. Taką ucztę można przygotować dla gości, ponieważ nie tylko smakuje imponująco, ale także wygląda spektakularnie i niecodziennie. Gotowanie makaronu z owocami morza i warzywami jest dość szybkie i bardzo proste.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 67 % 10 g
59 kcal
IG: 40 / 50 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Przygotowujemy produkty:

- krewetki myjemy i obieramy, jeśli to konieczne, lub natychmiast bierzemy obrane;

- moja czerwona i zielona papryka, przecinamy je na pół, oczyszczamy nasiona, wycinamy łodygi. Przygotowane papryki kroimy w wąskie długie paski wzdłuż;

- brokuły myjemy, rozbieramy na różyczki, obieramy trochę nóżki;

- myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i cienko kroimy marchewki w paski. Możesz pokroić go w długie paski wzdłuż lub wstępnie pokroić marchewki na kilka części, aby paski były krótsze-skupiamy się na naszym smaku;

- umyj zieloną cebulę, połóż ją na czystym i suchym ręczniku do wyschnięcia, a następnie posiekaj, aby ozdobić gotowe danie.

2. Kładziemy garnek z wodą na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron udon do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął, a makaron ostygł.

3. W tym czasie kładziemy dużą głęboką patelnię lub patelnię wok na kuchence na średnim ogniu. Wlej do niego olej sezamowy, dobrze go podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż obrane krewetki, różyczki brokułów, słomki marchewkowe i paski pieprzu na patelnię. Smażyć wszystko razem przez 5-7 minut - do miękkości i miękkości krewetek (powinny się Zaróżowić).

4. W osobnej średniej wielkości misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy i wodę, wlewamy do nich granulowany cukier i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Wlej sos na patelnię z warzywami, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Włóż makaron na patelnię, posyp połową zielonej cebuli, wymieszaj. Gotujemy wszystko razem przez kolejne 3 minuty,a następnie układamy na porcjach i podajemy na gorąco. Nie zapomnij udekorować makaronu pozostałą zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy