skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy tak małe, jak to możliwe. Jeśli używana jest jagnięcina, robimy z nią dokładnie to samo.
2. Włóż mięso do rondla, napełnij wodą, aby przykryła kurczaka o około jeden centymetr, nie więcej. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy przez około pół godziny od momentu wrzenia, aż mięso będzie w pełni ugotowane.
3. W międzyczasie myjemy pomidory, suszymy, wycinamy punkty mocowania łodygi, kroimy w małe kostki. Obierz cebulę, drobno pokrój w kostkę. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, suszymy, siekamy ostrym nożem.
4. Po określonym czasie spuszczamy wodę z kurczaka, najwygodniej jest rzucić mięso na sito, ponieważ kawałki są małe. Pozwól płynowi całkowicie spłynąć.
5. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, wyślij go do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, rozłóż mięso z kurczaka, smaż na złoty kolor na maksymalnym ogniu, szybko mieszając.
6. Następnie dodaj przygotowaną cebulę do kurczaka, smaż przez około dwie do trzech minut, a następnie dodaj pomidory. Nadal smażymy, mieszając, a gdy płyn całkowicie odparuje, dodajemy zioła, sól i pieprz do smaku.
7. Rozprowadzamy gorące nadzienie na jednej krawędzi chleba pita i nie zginając krawędzi, zwijamy je w ciasną rolkę.
podawaj Tantuni na gorąco, bardzo smaczne ze świeżymi lub solonymi warzywami, a także ziołami.
jedz z przyjemnością, traktuj rodzinę i przyjaciół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g