Tantuni

Przygotuj obfitą turecką przekąskę! Traktuj swoich krewnych! Tantuni to słynny turecki fast food, który nie jest trudny do zrobienia w domu. Do gotowania potrzebujesz chleba pita, w którym nadzienie jest owinięte. Mięso służy jako nadzienie, możesz wziąć nie tylko kurczaka, ale także jagnięcinę, głównym warunkiem jest małe cięcie mięsa. Mięso jest wstępnie ugotowane, lepiej nie ignorować tego momentu, proces pomaga uczynić każdy kawałek maksymalnie soczystym. Pomidory do przygotowania Tantuni należy wybrać dojrzałe i gęste, ale nie stłumione.
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 28 % 7 g
143 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy tak małe, jak to możliwe. Jeśli używana jest jagnięcina, robimy z nią dokładnie to samo.

2. Włóż mięso do rondla, napełnij wodą, aby przykryła kurczaka o około jeden centymetr, nie więcej. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy przez około pół godziny od momentu wrzenia, aż mięso będzie w pełni ugotowane.

3. W międzyczasie myjemy pomidory, suszymy, wycinamy punkty mocowania łodygi, kroimy w małe kostki. Obierz cebulę, drobno pokrój w kostkę. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, suszymy, siekamy ostrym nożem.

4. Po określonym czasie spuszczamy wodę z kurczaka, najwygodniej jest rzucić mięso na sito, ponieważ kawałki są małe. Pozwól płynowi całkowicie spłynąć.

5. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, wyślij go do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, rozłóż mięso z kurczaka, smaż na złoty kolor na maksymalnym ogniu, szybko mieszając.

6. Następnie dodaj przygotowaną cebulę do kurczaka, smaż przez około dwie do trzech minut, a następnie dodaj pomidory. Nadal smażymy, mieszając, a gdy płyn całkowicie odparuje, dodajemy zioła, sól i pieprz do smaku.

7. Rozprowadzamy gorące nadzienie na jednej krawędzi chleba pita i nie zginając krawędzi, zwijamy je w ciasną rolkę.

podawaj Tantuni na gorąco, bardzo smaczne ze świeżymi lub solonymi warzywami, a także ziołami.

jedz z przyjemnością, traktuj rodzinę i przyjaciół. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy