Zupa z rożkami i ziemniakami

Przygotuj aromatyczną zupę na bulionie z kurczaka! Zupa z rożkami i ziemniakami spodoba się wszystkim domownikom od małych do dużych. Zupa jest bogata, aromatyczna, wygląda bardzo apetycznie. Jednocześnie jest to dość dietetyczne danie, ponieważ jest gotowane na bulionie z kurczaka. Zupa będzie odpowiednia zarówno na lunch, jak i na kolację. W razie potrzeby można go rozcieńczyć, dodając więcej bulionu.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 56 % 9 g
70 kcal
IG: 33 / 56 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wybieramy patelnię, w której gotujemy zupę. Pożądane jest, aby był z grubym dnem, ponieważ najpierw składniki w nim zostaną usmażone. W takiej patelni nie przypalą się, ugotują równomiernie.

2. W międzyczasie przygotujemy składniki do zupy:

- obierz ziemniaki, umyj je pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w kostkę;

- marchewki czyścimy, dokładnie myjemy. Przygotowane marchewki kroimy w kostkę, niezbyt drobno;

- obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę;

- łodygę selera obieramy, grubo kroimy;

- umyj pomidory, pokrój w kostkę. W razie potrzeby możesz usunąć skórę;

- boczek kroimy w cienkie paski, a następnie w kostkę;

- zetrzyj parmezan na drobnej tarce;

- moja pietruszka, sucha, drobno posiekana.

3. Cóż, teraz, gdy składniki są przygotowane, możesz przejść bezpośrednio do gotowania. Włóż boczek do rondla, Wyślij do ognia.

4. Gdy tłuszcz zacznie się topić, rozłóż marchewkę i seler. Smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, smaż do miękkości cebuli i pachnącego czosnku, około 2-4 minut.

5. Dodaj suszone zioła: bazylię i oregano. Mieszać. Wlać bulion z kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Włóż ziemniaki do wrzącego bulionu.

6. Gdy bulion z ziemniakami ponownie się zagotuje, rozłóż pomidory. Spuść płyn z fasoli, włóż je do zupy.

7. Od tego momentu gotuj przez 15 minut, a następnie dopraw zupę solą i pieprzem. Na tym etapie układamy rogi, gotujemy do miękkości, około 6 minut od momentu wrzenia. A dokładniej, powinieneś skupić się na instrukcji gotowania, która jest zwykle wskazana na odwrocie opakowania.

8. Zupę rozkładamy na porcje, posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki, podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy