Sałatka z kalmarów z serem ogórkowym i papryką

Jasny, Kolorowy, soczysty, tworzy świąteczny nastrój! Sałatka z kalmarów, ogórka, sera i papryki z słodko-kwaśnym dressingiem w stylu śródziemnomorskim rozjaśni Twój stół! Nadaje się na dni powszednie i święta. Oprócz kalmarów możesz użyć mieszanki owoców morza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 25 % 5 g
109 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kolorową sałatkę z kalmarami, ogórkiem, serem i papryką w stylu śródziemnomorskim? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Najpierw przygotuj opatrunek. Możesz użyć dowolnej musztardy - Dijon, Rosyjskiej lub ziarnistej. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz płynny miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie. Jeśli masz mocno kandyzowany miód, rozpuść go.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Możesz wziąć kalmary w postaci całych tusz z ogonem lub samych rurek do nadziewania. Odpowiednie są również kalmary już pokrojone w pierścienie. Możesz zastąpić lub uzupełnić skład warzyw według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Marynuj cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut. Następnie odcedź marynatę. Możesz użyć dowolnego octu-mam czerwone wino, ale odpowiednie jest jabłko, białe wino lub zwykły stół 9%. Ogólnie rzecz biorąc, co jest w Twojej kuchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść kalmary ze skóry, cięciwy i wnętrzności. Dobrze spłucz. Gotuj kalmary w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski lub cienkie pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w kliny. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórek w półkola lub, jeśli ma małą średnicę, w koła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń oliwki z solanki i osusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wysuszyć liście sałaty i rozerwać rękami na mniejsze kawałki. Mam dwa rodzaje sałatek - zwykłą zieloną i brązowo-czerwoną. Możesz go zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz kalmary, pomidory, paprykę, ogórek, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sałatkę połową dressingu i delikatnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż sałatkę na talerzu na liściach sałaty. Na wierzch łyżką ułożyć twarożek. Posyp pozostałym dressingiem. Smacznego!

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy