skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kolorową sałatkę z kalmarami, ogórkiem, serem i papryką w stylu śródziemnomorskim? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Najpierw przygotuj opatrunek. Możesz użyć dowolnej musztardy - Dijon, Rosyjskiej lub ziarnistej. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwkę.
Krok 2:
W misce połącz płynny miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie. Jeśli masz mocno kandyzowany miód, rozpuść go.
Krok 3:
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Możesz wziąć kalmary w postaci całych tusz z ogonem lub samych rurek do nadziewania. Odpowiednie są również kalmary już pokrojone w pierścienie. Możesz zastąpić lub uzupełnić skład warzyw według własnych upodobań.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Marynuj cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut. Następnie odcedź marynatę. Możesz użyć dowolnego octu-mam czerwone wino, ale odpowiednie jest jabłko, białe wino lub zwykły stół 9%. Ogólnie rzecz biorąc, co jest w Twojej kuchni.
Krok 5:
Oczyść kalmary ze skóry, cięciwy i wnętrzności. Dobrze spłucz. Gotuj kalmary w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 6:
Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski lub cienkie pierścienie.
Krok 7:
Pokrój pomidory w kliny. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 8:
Pokrój ogórek w półkola lub, jeśli ma małą średnicę, w koła.
Krok 9:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 10:
Usuń oliwki z solanki i osusz.
Krok 11:
Wysuszyć liście sałaty i rozerwać rękami na mniejsze kawałki. Mam dwa rodzaje sałatek - zwykłą zieloną i brązowo-czerwoną. Możesz go zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.
Krok 12:
W misce połącz kalmary, pomidory, paprykę, ogórek, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sałatkę połową dressingu i delikatnie wymieszaj.
Krok 13:
Ułóż sałatkę na talerzu na liściach sałaty. Na wierzch łyżką ułożyć twarożek. Posyp pozostałym dressingiem. Smacznego!
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g