dżem z dyni pomarańczowo-cytrynowej na zimę

Bursztynowy, gęsty, o cytrusowym smaku-polizasz palce! Każdy, kto spróbuje tego dżemu z dyni z pomarańczą i cytryną, nigdy nie zgadnie, z czego jest ugotowany. Ze względu na cytrusy w kompozycji nabiera bardzo przyjemnego smaku. Przygotowanie jest łatwe i proste!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 37 g
147 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem z dyni z pomarańczą? Przygotuj jedzenie. Każda dynia będzie działać, ale odmiany o jasnopomarańczowym miąższu będą wyglądać piękniej. Zważ dynię po obraniu i pokrojeniu. Weź cytrynę i pomarańczę średniej wielkości. Wcześniej dobrze umyj dynię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię, usuń nasiona. Odetnij grubą skórę. Zrób to ostrożnie, dynia jest bardzo twarda. Wygodniej będzie najpierw pokroić go na małe kawałki, a dopiero potem odciąć skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę. Im mniejsze są kostki, tym szybciej gotuje się dżem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj cytrynę i pomarańczę pod bieżącą ciepłą wodą. Wskazane jest pocieranie ich szczotką za pomocą sody. Często owoce sprzedawane są traktowane woskiem. A ponieważ nie usuniemy skóry, należy ją dobrze umyć. Pokrój owoce cytrusowe w drobną kostkę. Usuń kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dynię do naczynia, w którym ugotujesz dżem. Miedź działa najlepiej, ale nie każdy ją ma. Zawsze gotuję w emaliowanej misce. Najważniejsze, że nie ma wiórów. Naczynia aluminiowe nie są odpowiednie - może wystąpić reakcja z kwasem. Dodaj pokrojoną pomarańczę i cytrynę do dyni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij żywność cukrem. Pozostaw je w tej formie na kilka godzin. Im dłużej, tym lepiej. Moje stały przez 12 godzin. Od czasu do czasu należy je mieszać, aby cukier rozpuścił się szybciej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dynia i owoce cytrusowe powinny dać dużo soku. Jeśli tak się nie stanie, Dodaj do nich trochę wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Postaw przyszły dżem na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadź do wrzenia. Gotuj dżem na najmniejszym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania. Gdy dżem zgęstnieje, może się przypalić. Dżem należy gotować przez długi czas, od jednej do półtorej godziny. Im dłużej go gotujesz, tym będzie grubszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dynia pozostanie w kawałkach, chociaż stanie się całkowicie miękka. Możesz zostawić dżem w tej formie lub uczynić go bardziej jednorodnym. Aby to zrobić, zetrzyj go zwykłym tłuczkiem do ziemniaków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast ułóż gorący dżem w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach. Słoiki można sterylizować w dowolny dogodny sposób - w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub nad parą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia, zawijając je w coś ciasnego. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. gotowy dżem jest dobrze przechowywany w temperaturze pokojowej-ma dużo kwasu. Z tej ilości produktów uzyskuje się około 1 litra gotowego dżemu.

pierwszy raz ugotowałem dżem z dyni, Zwykle gotuję z cukinii z cytryną. Bardziej podobało mi się z dyni - dostałem dżem, ale z kandyzowanymi owocami cytrusowymi. Smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny. Dała tylko szalony kolor i strukturę.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy