skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser z kefiru i żelatyny? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wybierz produkty mleczne wysokiej jakości, zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Mam kefir o zawartości tłuszczu 3,2%, a śmietana-20%. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1 łyżeczką. cukier waniliowy lub szczypta waniliny.
Krok 2:
Namocz żelatynę w 40 ml zimnej wody i pozostaw do spęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu i prawie zagotuj, ale nie gotuj. Przy tak dużej ilości żelatyny, jak w przepisie, deser stanie się gęsty, ale płynny. Konsystencja podobna do elastycznego kremu. Jeśli potrzebujesz jeszcze gęstszej konsystencji.. dodaj jeszcze 1 łyżkę.żelatyny.
Krok 3:
W misce połącz kefir, śmietanę, cukier i aromat waniliowy. Ubij masę mikserem na niskich obrotach przez około 3 minuty. Masa okaże się płynna, z wieloma małymi pęcherzykami powietrza.
Krok 4:
Nie przestając bić, wlej rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem. Ubijaj jeszcze przez około 3 minuty. Mieszanina pozostanie tak płynna.
Krok 5:
Wlej powstałą mieszaninę do misek lub kubków. Moja mieszanka kefiru wystarczyła na 2 miski i 2 szklanki, czyli na 4 porcje. Wstaw deser do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje. W tym czasie masa stanie się gęstsza.
Krok 6:
Podczas gdy deser jest żelowany, pokrój ciasteczka Oreo na kawałki. Użyłem klasycznych ciasteczek z białym kremem w środku bez dodatków. Ale możesz wziąć inne ciasteczka, na przykład o Smaku Truskawkowym lub czekoladowym. "Oreo" można również zastąpić dowolnym innym ciasteczkiem według własnych upodobań.
Krok 7:
Gdy deser się zetnie, posyp go połamanymi ciasteczkami.
Krok 8:
W razie potrzeby dodaj świeże lub mrożone jagody i miętę do przysmaku. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g