deser z kefiru i żelatyny

pyszne, proste, niedrogie, wykonane z naturalnych produktów! Deser z kefiru i żelatyny to lekka, delikatna galaretka na bazie dwóch produktów mlecznych z ciasteczkami czekoladowymi. Gotuje się raz, dwa lub trzy, ale stwardnienie zajmuje trochę czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 59 % 17 g
156 kcal
IG: 19 / 44 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z kefiru i żelatyny? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wybierz produkty mleczne wysokiej jakości, zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Mam kefir o zawartości tłuszczu 3,2%, a śmietana-20%. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1 łyżeczką. cukier waniliowy lub szczypta waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę w 40 ml zimnej wody i pozostaw do spęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu i prawie zagotuj, ale nie gotuj. Przy tak dużej ilości żelatyny, jak w przepisie, deser stanie się gęsty, ale płynny. Konsystencja podobna do elastycznego kremu. Jeśli potrzebujesz jeszcze gęstszej konsystencji.. dodaj jeszcze 1 łyżkę.żelatyny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz kefir, śmietanę, cukier i aromat waniliowy. Ubij masę mikserem na niskich obrotach przez około 3 minuty. Masa okaże się płynna, z wieloma małymi pęcherzykami powietrza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie przestając bić, wlej rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem. Ubijaj jeszcze przez około 3 minuty. Mieszanina pozostanie tak płynna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą mieszaninę do misek lub kubków. Moja mieszanka kefiru wystarczyła na 2 miski i 2 szklanki, czyli na 4 porcje. Wstaw deser do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje. W tym czasie masa stanie się gęstsza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy deser jest żelowany, pokrój ciasteczka Oreo na kawałki. Użyłem klasycznych ciasteczek z białym kremem w środku bez dodatków. Ale możesz wziąć inne ciasteczka, na przykład o Smaku Truskawkowym lub czekoladowym. "Oreo" można również zastąpić dowolnym innym ciasteczkiem według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy deser się zetnie, posyp go połamanymi ciasteczkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby dodaj świeże lub mrożone jagody i miętę do przysmaku. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy