skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego dania zacznijmy od obierania ziemniaków. Pokrój go w duże kostki. Umieść garnek z osoloną wodą na kuchence, włóż ziemniaki do gotowania.
w tym czasie zajmiemy się galushkami. Rozpuść masło, wlej je do miski, dodaj pół szklanki wody, rozbij jajka, włóż sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
przesiej mąkę. Zrób zagłębienie w szkiełku mąki, wlej tam mieszaninę oleju, wody i jajek. Zagnieść ciasto.Ciasto powinno być miękkie, niezbyt strome. Podziel ciasto na części - z każdego z nich zwiń wiązki.
minęło 10-15 minut. Pokrój każdą wici na kawałki i wrzuć do rondla z przegotowaną wodą. Gotuj pierogi, aż będą ugotowane - aż się pojawią. Ziemniaki też będą musiały być ugotowane.
podczas gotowania ziemniaków i gałek, obierz i pokrój cebulę w półpierścienie. Smażyć na patelni z masłem na złoty kolor, dodać sól do smaku.
włóż gotowe pierogi i ziemniaki do durszlaka, a następnie ułóż na porcjach. Należy to zrobić szybko, aby nie miały czasu na ochłodzenie. Połóż smażoną cebulę na wierzchu, posyp mielonym pieprzem. Dopraw śmietaną i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g