szybka sałatka urodzinowa

z prostych i niedrogich składników, pyszne, w pośpiechu! Szybka sałatka urodzinowa ma ciekawy skład. Ogólnie jest to jego główna atrakcja. Wędzony kurczak, jajka, paluszki krabowe i świeży ogórek świetnie się ze sobą łączą. Sałatka jest przygotowywana w ciągu kilku minut, co jest bardzo ważne przy przygotowywaniu świątecznego stołu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną i szybką sałatkę urodzinową? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć gotowanego, pieczonego lub smażonego. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę lub paski. Mięso z wędzonej piersi można zastąpić mięsem z podudzi lub udek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paluszki krabowe obrać z folii i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz ogórek. Pokrój w małe paski lub małe kostki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz zetrzeć żółtka natychmiast lub bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Pierścień o średnicy 16-18 cm jest odpowiedni, połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i polej go majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż warstwę startych białek, a także polej ją majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ogórki na białkach i polej majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż paluszki krabowe następną warstwą. Polej sałatkę resztkami majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnia warstwa to starte żółtka. Im jaśniejsze i bardziej żółte są żółtka, tym piękniejsza będzie sałatka. Przed podaniem trzymaj sałatkę przez 20-30 minut w lodówce, dokręcając folią, aby żółtka się nie zacierały.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pierścień Do Gotowania zdejmij i udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem oliwkami, paluszkami krabowymi i ziołami. Smacznego!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pierścień Do Gotowania zdejmij i udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem oliwkami, paluszkami krabowymi i ziołami. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy