Zupa z brukselki

zdrowe, jasne i pachnące! Pyszne ze śmietaną! Zupa z brukselki jest bardzo zdrowa. W dni postu można go przygotować na bulionie warzywnym. Dostosuj ilość wody do bulionu według własnego gustu, w zależności od grubości zupy, którą chcesz uzyskać w końcu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie zupy z brukselki będzie wymagało dość prostego zestawu potraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz ugotować bulion. Aby to zrobić, umyj kurczaka lub jego części i wyślij na patelnię. Zamiast kurczaka można również użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka. Wlej wodę do rondla, przykryj i wyślij do pieca na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po chwili woda zacznie wrzeć i pojawi się piana. Aby uzyskać piękny i przezroczysty bulion, pianę należy usunąć zwykłą łyżką lub łyżką z otworami. Sól zagotowanego bulionu, zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso do miękkości. Około 40-50 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj obrane warzywa, pietruszkę i brukselkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zostaw bardzo małe główki kapusty w całości, a te, które są większe, pokrój na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w cienkie plasterki lub, w razie potrzeby, zetrzyj. Pokrój cebulę na pół i pokrój każdą połowę tak drobno, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij pokrojone warzywa do smażenia. Mieszając, smaż lekko przez chwilę, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki na małe kostki lub kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe mięso z bulionu, podgrzej do maksimum i wyślij ziemniaki na patelnię. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania ziemniaków posiekaj pietruszkę tak drobno, jak to możliwe, i przepuść czosnek przez prasę czosnkową. Czosnek nie może być używany w przepisie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do garnka z gotowymi ziemniakami wyślij smażenie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj brukselkę. Podgrzej ponownie do maksimum i po ugotowaniu gotuj przez około minutę lub dwie. Nie powinieneś zostawiać zupy na ogniu dłużej, ponieważ kapusta może się zagotować. W razie potrzeby spróbuj ponownie zupy na soli, a następnie dodaj sól do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pietruszkę i czosnek do zupy. Zdejmij patelnię z ognia i pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na około 15-20 minut.

podczas serwowania zupę można posypać ziele angielskie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy