skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie zupy z brukselki będzie wymagało dość prostego zestawu potraw.
Krok 2:
Najpierw musisz ugotować bulion. Aby to zrobić, umyj kurczaka lub jego części i wyślij na patelnię. Zamiast kurczaka można również użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka. Wlej wodę do rondla, przykryj i wyślij do pieca na dużym ogniu.
Krok 3:
Po chwili woda zacznie wrzeć i pojawi się piana. Aby uzyskać piękny i przezroczysty bulion, pianę należy usunąć zwykłą łyżką lub łyżką z otworami. Sól zagotowanego bulionu, zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso do miękkości. Około 40-50 minut.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj obrane warzywa, pietruszkę i brukselkę.
Krok 5:
Zostaw bardzo małe główki kapusty w całości, a te, które są większe, pokrój na pół.
Krok 6:
Pokrój marchewki w cienkie plasterki lub, w razie potrzeby, zetrzyj. Pokrój cebulę na pół i pokrój każdą połowę tak drobno, jak to możliwe.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij pokrojone warzywa do smażenia. Mieszając, smaż lekko przez chwilę, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki na małe kostki lub kostki.
Krok 9:
Wyjmij gotowe mięso z bulionu, podgrzej do maksimum i wyślij ziemniaki na patelnię. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut).
Krok 10:
Podczas gotowania ziemniaków posiekaj pietruszkę tak drobno, jak to możliwe, i przepuść czosnek przez prasę czosnkową. Czosnek nie może być używany w przepisie.
Krok 11:
Do garnka z gotowymi ziemniakami wyślij smażenie.
Krok 12:
Następnie dodaj brukselkę. Podgrzej ponownie do maksimum i po ugotowaniu gotuj przez około minutę lub dwie. Nie powinieneś zostawiać zupy na ogniu dłużej, ponieważ kapusta może się zagotować. W razie potrzeby spróbuj ponownie zupy na soli, a następnie dodaj sól do smaku.
Krok 13:
Dodaj pietruszkę i czosnek do zupy. Zdejmij patelnię z ognia i pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na około 15-20 minut.
podczas serwowania zupę można posypać ziele angielskie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g