skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę grochową z wędzonym smalcem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wędzony smalec nadaje zupie grochowej niepowtarzalny smak. Zamiast smalcu możesz wziąć surowy wędzony boczek lub wędzone żeberka. Cały smak gotowej zupy tkwi w aromacie wędzenia. Używam groszku, który nie wymaga namaczania. W czasie gotowania grochu kieruj się instrukcjami na opakowaniu.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla i zagotuj. Dodaj groszek i gotuj przez 20 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa z zanieczyszczeń i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Podgrzej patelnię osobno, aż będzie gorąca. Pokrój wędzony smalec na kawałki. Ta część smalcu, którą kroję z mięsem, jest większa, a czysty smalec na małe kawałki, aby je usmażyć. Połóż smalec na suchej patelni bez oleju i smaż przez 2-3 minuty. Z tłuszczu wytopi się wystarczającą ilość tłuszczu do smażenia.
Krok 5:
Następnie dodaj posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 6:
Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Umieść pokrojone ziemniaki na patelni do groszku.
Krok 7:
Następnie dodaj smażenie ze smalcem. Wymieszać. Do smaku dodaj sól. Gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut. W tym czasie groszek będzie miał czas na gotowanie. Ziemniaki staną się miękkie, a smażony wędzony smalec nada zupie cały swój smak i aromat.
Krok 8:
Zdejmij gotową zupę z ognia, wlej do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g