zupa grochowa ze smalcem wędzonym

pyszne i satysfakcjonujące, łatwe i proste w przygotowaniu, dla całej rodziny! Zupa grochowa z wędzonym smalcem okazuje się tak aromatyczna, że po prostu nie można się jej oprzeć. Możesz dostosować czas gotowania, wybierając różne odmiany grochu lub odpowiednią technikę - Wolnowar, Szybkowar.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę grochową z wędzonym smalcem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wędzony smalec nadaje zupie grochowej niepowtarzalny smak. Zamiast smalcu możesz wziąć surowy wędzony boczek lub wędzone żeberka. Cały smak gotowej zupy tkwi w aromacie wędzenia. Używam groszku, który nie wymaga namaczania. W czasie gotowania grochu kieruj się instrukcjami na opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i zagotuj. Dodaj groszek i gotuj przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa z zanieczyszczeń i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię osobno, aż będzie gorąca. Pokrój wędzony smalec na kawałki. Ta część smalcu, którą kroję z mięsem, jest większa, a czysty smalec na małe kawałki, aby je usmażyć. Połóż smalec na suchej patelni bez oleju i smaż przez 2-3 minuty. Z tłuszczu wytopi się wystarczającą ilość tłuszczu do smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Umieść pokrojone ziemniaki na patelni do groszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj smażenie ze smalcem. Wymieszać. Do smaku dodaj sól. Gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut. W tym czasie groszek będzie miał czas na gotowanie. Ziemniaki staną się miękkie, a smażony wędzony smalec nada zupie cały swój smak i aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij gotową zupę z ognia, wlej do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy