skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy, Usuń czarny film wewnątrz brzucha, umyj przygotowaną tuszę, pokrój na porcje średniej wielkości.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy do ognia.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta i miękka. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do cebuli.
4. Pomidory myjemy, kroimy w cienkie ćwiartki, wysyłamy po czosnku. Dusimy warzywa, aż pomidory zamienią się w papkę.
5. Wlej śmietanę do duszonych warzyw, trzymaj na ogniu przez minutę lub drugą, wyjmij z pieca.
6. Na patelni do prawie gotowych ziemniaków układamy kawałki ryby, sól i pieprz. Gdy zupa się zagotuje, nie zapomnij usunąć piany łyżką cedzakową.
7. Dodaj warzywa w sosie śmietanowym, gotuj przez 10 minut od momentu ponownego wrzenia.
podawaj zupę na stole posypaną posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g