Zupa z okonia morskiego

zupa z owoców morza to niezwykły obiad dla rodziny! Zupa z okonia morskiego podbija od pierwszej łyżki! Krem doskonale podkreśla smak bulionu, nadając mu wyjątkowy urok. Możesz wstępnie usunąć skórkę z pomidorów, ale jest to opcjonalne.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 25 % 3 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy, Usuń czarny film wewnątrz brzucha, umyj przygotowaną tuszę, pokrój na porcje średniej wielkości.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy do ognia.

3. Obierz cebulę, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta i miękka. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do cebuli.

4. Pomidory myjemy, kroimy w cienkie ćwiartki, wysyłamy po czosnku. Dusimy warzywa, aż pomidory zamienią się w papkę.

5. Wlej śmietanę do duszonych warzyw, trzymaj na ogniu przez minutę lub drugą, wyjmij z pieca.

6. Na patelni do prawie gotowych ziemniaków układamy kawałki ryby, sól i pieprz. Gdy zupa się zagotuje, nie zapomnij usunąć piany łyżką cedzakową.

7. Dodaj warzywa w sosie śmietanowym, gotuj przez 10 minut od momentu ponownego wrzenia.

podawaj zupę na stole posypaną posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy