Gruzdianka zupa z solonych gruzdian

pierwsze danie na stole-smaczne, zdrowe, szybkie, proste! Gruzdyanka z solonych grzybów jest przykładem niezrównanej zupy, z której ucieszą się zarówno twoi domownicy, jak i goście. Prosty stary przepis na kuchnię rosyjską o wyraźnym smaku. Podawaj pierś z kwaśną śmietaną i chlebem żytnim.
wellaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować grzyby-pyszna zupa z solonych grzybów? Nawet jeśli są to domowe solone grzyby, wymagają mycia. Lepiej spłukać je pod kranem i pozostawić w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wodę można już umieścić na kuchence, niech się zagotuje. A my obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy. Średniej wielkości kostka to świetny format dla gruzdyanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czy woda się zagotowała? Zalej ziemniaki wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut. A kiedy się gotuje, umieść patelnię na gazie, włóż do niej olej. Podczas rozgrzewania pokrój średnią cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz umytą marchewkę i pokrój w małe słodkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czy olej jest rozgrzany? Smażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta, chociaż można ją doprowadzić do złotego odcienia, a zaraz po pokrojeniu dodać marchewkę. Smażyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij grzyby z wody i ustaw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do rondla dodaj słomki z grzybów, gotową cebulę i marchewkę wraz z olejem. Niech wszystko gotuje się przez 10 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ubij jajko z przyprawami na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dostosuj zieleń.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej jajko cienkim strumieniem tuż przed wyłączeniem gazu, mieszając widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na koniec spróbujemy zupy solnej (w razie potrzeby solimy), dodamy zioła. Nie spiesz się, aby natychmiast wylać grzyby-pozwól, aby 5 minut minęło pod pokrywką.

i więcej porad

jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej wody. I odwrotnie - lub wlej nadmiar wody i dodaj ziemniaki.

jeśli grzyby są zbyt słone, możesz je wcześniej mocno namoczyć lub nie solić zupy. Jeszcze lepiej-pokrój je w paski i namocz w tej formie.

do pozostałych składników można dodać inne warzywa, płatki zbożowe, makaron itp.

możesz pominąć smażenie, a surowe składniki układać na patelni-jest to zdrowsze!

jak solić gruzdyankę z solonych gruzdy? Uważaj – nie przesadzaj, dlatego spróbuj zupy przed soliniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy