skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować grzyby-pyszna zupa z solonych grzybów? Nawet jeśli są to domowe solone grzyby, wymagają mycia. Lepiej spłukać je pod kranem i pozostawić w wodzie.
Krok 2:
Wodę można już umieścić na kuchence, niech się zagotuje. A my obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy. Średniej wielkości kostka to świetny format dla gruzdyanki.
Krok 3:
Czy woda się zagotowała? Zalej ziemniaki wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut. A kiedy się gotuje, umieść patelnię na gazie, włóż do niej olej. Podczas rozgrzewania pokrój średnią cebulę.
Krok 4:
Obierz umytą marchewkę i pokrój w małe słodkie paski.
Krok 5:
Czy olej jest rozgrzany? Smażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta, chociaż można ją doprowadzić do złotego odcienia, a zaraz po pokrojeniu dodać marchewkę. Smażyć.
Krok 6:
Wyjmij grzyby z wody i ustaw.
Krok 7:
Do rondla dodaj słomki z grzybów, gotową cebulę i marchewkę wraz z olejem. Niech wszystko gotuje się przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Następnie ubij jajko z przyprawami na talerzu.
Krok 9:
Dostosuj zieleń.
Krok 10:
Wlej jajko cienkim strumieniem tuż przed wyłączeniem gazu, mieszając widelcem.
Krok 11:
Na koniec spróbujemy zupy solnej (w razie potrzeby solimy), dodamy zioła. Nie spiesz się, aby natychmiast wylać grzyby-pozwól, aby 5 minut minęło pod pokrywką.
i więcej porad
jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej wody. I odwrotnie - lub wlej nadmiar wody i dodaj ziemniaki.
jeśli grzyby są zbyt słone, możesz je wcześniej mocno namoczyć lub nie solić zupy. Jeszcze lepiej-pokrój je w paski i namocz w tej formie.
do pozostałych składników można dodać inne warzywa, płatki zbożowe, makaron itp.
możesz pominąć smażenie, a surowe składniki układać na patelni-jest to zdrowsze!
jak solić gruzdyankę z solonych gruzdy? Uważaj – nie przesadzaj, dlatego spróbuj zupy przed soliniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g