zupa puree kalafiorowe ze śmietaną

pyszny, delikatny, sycący, gęsty, aromatyczny i bardzo zdrowy! Zupa z puree kalafiorowego ze śmietaną to wspaniałe pierwsze danie na obiad. Twoi domownicy pokochają tę pożywną, przepyszną zupę warzywną. Przygotowanie jest proste i szybkie. Przepis jest przystępny, zrozumiały, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę puree z kalafiora ze śmietaną? Przygotuj składniki wskazane w przepisie. Krem mam 10%, ale możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Średniej wielkości cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lub rondlu z grubym dnem rozpuść masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij posiekaną cebulę do garnka i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia cebuli umyj i obierz ziemniaki (mam jednego średniej wielkości ziemniaka). Pokrój go w drobną kostkę, aby szybciej się ugotował.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz kalafior pod bieżącą wodą i pokrój w różyczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kapustę na patelnię do ziemniaków i cebuli. Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła warzywa. Pamiętaj, aby używać wysokiej jakości przefiltrowanej wody, ponieważ woda z kranu zepsuje smak potrawy. Umieść garnek zupy na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Obróć ciepło do niskiego poziomu i gotuj zupę przez około 25 minut. Kapusta i ziemniaki powinny stać się miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej bulion z patelni do szklanki, spuść resztę płynu. Za pomocą blendera zanurzeniowego zamień warzywa w gładkie puree, stopniowo dodając bulion, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę i ponownie uderz blenderem. Postaw garnek z zupą na ogniu i podgrzej na małym ogniu przez około 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową zupę puree z kalafiora ze śmietaną wlać do talerzy, udekorować ziołami, takimi jak natka pietruszki, koperek lub szczypiorek. Podawaj zupę od razu, aż ostygnie z grzankami pszennymi lub żytnimi. Smacznego!

przepis na zupę puree z kalafiora ze śmietaną można uzupełnić lub zmodyfikować. Na przykład możesz dodać ser topiony lub twardy, inne warzywa do smaku, takie jak brokuły, cukinia.

jeśli nie chcesz, możesz pominąć ziemniaki.

oprócz czarnego mielonego pieprzu i soli możesz użyć odpowiednich suchych przypraw według własnego uznania.

śmietankę można zastąpić mlekiem, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy