skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić serce wieprzowe z cebulą? Serce w sałatce jest gotowane, cebula jest marynowana, zielony groszek można wziąć w puszkach lub mrożony, w razie potrzeby. Dostosuj ilość majonezu do swoich upodobań, możesz umieścić mniej lub więcej. Taka sałatka nie wstydzi się podawać na świątecznym stole, a także będzie pasować jako drugie danie na obiad dla całej rodziny. Możesz udekorować sałatkę tłuczonymi ziemniakami, będzie smaczna i satysfakcjonująca.
1. Więc najpierw przygotuj serce wieprzowe. Umyj go pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Dokładnie sprawdź, usuń wszystkie skrzepy krwi, które mogą znajdować się w sercu, odetnij żyły i filmy, usuń nadmiar tłuszczu.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, Posol. Włóż przygotowane serce do wrzącej osolonej wody, gotuj do miękkości, około półtorej godziny.
3. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w półpierścienie. Cebulę włożyć do małej miski, zalać octem, posypać cukrem i dodać szczyptę soli. Zmiel cebulę rękami, aby wypuściła sok i rozprowadziła dodatkowe składniki tak równomiernie, jak to możliwe. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
4. Ugotowane serce wieprzowe pokroić w cienkie paski, włożyć do głębokiej miski. Tutaj wyślij marynowaną cebulę i zielony groszek, dodaj majonez, wymieszaj. W razie potrzeby posmakuj soli.
5. Przełóż sałatkę do głębokiej salaterki, udekoruj gałązkami pietruszki i podawaj. Jakie to pyszne!
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Serce wieprzowe - 118 kcal/100g