Serce wieprzowe z cebulą

gotuj serce wieprzowe! Jest pyszny i wcale nie jest trudny! Ten przepis przedstawia jedną z opcji gotowania serca wieprzowego z cebulą. Z serca można gotować wiele potraw, gotuje się, dusi, smaży, przygotowuje się z niego różne sałatki. Pod względem smaku serce zajmuje drugie miejsce po języku, więc nie należy lekceważyć tak smacznego podrobu. Możesz gotować serce wieprzowe nie tylko w dni powszednie, ale także na święta. Prezentowana sałatka doskonale uzupełni świąteczny stół i mile zaskoczy wszystkich zebranych gości.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 22 % 5 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

jak zrobić serce wieprzowe z cebulą? Serce w sałatce jest gotowane, cebula jest marynowana, zielony groszek można wziąć w puszkach lub mrożony, w razie potrzeby. Dostosuj ilość majonezu do swoich upodobań, możesz umieścić mniej lub więcej. Taka sałatka nie wstydzi się podawać na świątecznym stole, a także będzie pasować jako drugie danie na obiad dla całej rodziny. Możesz udekorować sałatkę tłuczonymi ziemniakami, będzie smaczna i satysfakcjonująca.

1. Więc najpierw przygotuj serce wieprzowe. Umyj go pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Dokładnie sprawdź, usuń wszystkie skrzepy krwi, które mogą znajdować się w sercu, odetnij żyły i filmy, usuń nadmiar tłuszczu.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, Posol. Włóż przygotowane serce do wrzącej osolonej wody, gotuj do miękkości, około półtorej godziny.

3. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w półpierścienie. Cebulę włożyć do małej miski, zalać octem, posypać cukrem i dodać szczyptę soli. Zmiel cebulę rękami, aby wypuściła sok i rozprowadziła dodatkowe składniki tak równomiernie, jak to możliwe. Pozostaw do marynowania na pół godziny.

4. Ugotowane serce wieprzowe pokroić w cienkie paski, włożyć do głębokiej miski. Tutaj wyślij marynowaną cebulę i zielony groszek, dodaj majonez, wymieszaj. W razie potrzeby posmakuj soli.

5. Przełóż sałatkę do głębokiej salaterki, udekoruj gałązkami pietruszki i podawaj. Jakie to pyszne!

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce wieprzowe - 118   kcal/100g

Podobne przepisy