sos malinowy do mięsa

Pikantny, aromatyczny sos, doskonały do mięsa i drobiu. Łatwość przygotowania Bardzo smaczny i aromatyczny sos malinowy, który idealnie nadaje się do dań mięsnych. Sos malinowy przygotowany według tego przepisu Zawiera alkohol, więc staraj się trzymać go w miejscu niedostępnym dla dzieci. Gorąco polecam zrobienie sosu malinowego według tego przepisu. Pasuje do każdego dania mięsnego. I nie tylko.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
131 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli używa się malin z głębokiego zamrażania, to ta ilość całkowicie rozmraża się w ciągu 4 godzin. W przypadku świeżych malin czas przygotowania sosu wyniesie około 20 minut. Wino-mam merlota.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz wszystkie składniki sosu w rondlu, zagotuj i gotuj na parze przez 15 minut, ciągle mieszając. Wydaje mi się, że przesadziłam z temperaturą i w ostatnich minutach nagle stwierdziłam, że zagęszczanie przebiega zbyt szybko. Więc po prostu wylałem kroplę tego samego czerwonego wina, z którym zrobiłem sos, na patelnię, na której smażyłem mięso, zdekaramelizowałem je i odpowiednio wlałem trochę tego płynu do sosu. Konsystencja okazała się optymalna

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sos należy przetrzeć przez stalową siatkę, aby usunąć z niego malinowe ziarna. Gdy jest gorący, konsystencja jest jak gęsta galaretka, ale bez ciepła SOS szybko gęstnieje. Nie wprowadziłem do sosu ani soli, ani pieprzu, z wyjątkiem tych, które dostały się do niego wraz z płynem z patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g

Podobne przepisy