Sałatka Delikatna z paluszkami krabowymi

Łatwa sałatka warstwowa z paluszkami krabowymi. To prosta sałatka z odrobiną prostych i niedrogich składników. Dzięki zmiażdżonym składnikom sałatka jest delikatna, soczysta i smaczna.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 31 % 9 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną sałatkę z paluszkami krabowymi? Przygotuj jedzenie. Gotuj ziemniaki do miękkości w mundurze, a następnie ostudź (moje ziemniaki są małe, więc biorę cztery sztuki). Gotuj jajka do miękkości i pozostaw do ostygnięcia w zimnej wodzie. Opłucz koperek, osusz. Biorę twardy ser, możesz wziąć to, co jest dostępne w domu. Zamiast paluszków krabowych możesz wziąć mięso kraba, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Przygotuj naczynia do sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz schłodzone ziemniaki gotowane w mundurkach ze skóry i zetrzyj na grubej tarce. Połóż starte ziemniaki na dnie salaterki i posmaruj majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane jajka, schłodzone w zimnej wodzie, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka nie mogą być wcierane, ale po prostu drobno posiekane. Połóż posiekane jajka drugą warstwą w salaterce, posmaruj tę warstwę również odrobiną majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić. Wyjmij je z opakowania, usuń folię. Pokrój paluszki krabowe w małe kostki. Ułóż pokruszone paluszki krabowe w misce sałatkowej na wierzchu warstwy jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wybrany ser - może to być twardy ser lub półstały, ale o lekko wyraźnym smaku - wyjmij z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Połóż ser na warstwie paluszków krabowych, obficie posmaruj tę warstwę majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj świeże warzywa koperkowe (umyte i wysuszone). Jeśli sałatka została ułożona we wspólnej salaterce, posiekane zioła można całkowicie posypać samą sałatkę lub udekorować, tworząc pierścień zieleni na sałatce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowaną sałatkę Wstaw na chwilę do lodówki, aby ostygła i wszystkie warstwy zostały namoczone. Podawaj sałatkę schłodzoną jako samodzielne danie lub jako jedną z sałatek w świątecznym menu.

to bardzo łatwa sałatka z minimum składników. Wszystkie są proste, niedrogie, o łagodnym neutralnym smaku. Taka sałatka nie znajdzie przeciwników i stanie się jedną z sałatek na urozmaicenie świątecznego stołu.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy