skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę z paluszkami krabowymi? Przygotuj jedzenie. Gotuj ziemniaki do miękkości w mundurze, a następnie ostudź (moje ziemniaki są małe, więc biorę cztery sztuki). Gotuj jajka do miękkości i pozostaw do ostygnięcia w zimnej wodzie. Opłucz koperek, osusz. Biorę twardy ser, możesz wziąć to, co jest dostępne w domu. Zamiast paluszków krabowych możesz wziąć mięso kraba, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Przygotuj naczynia do sałatki.
Krok 2:
Obierz schłodzone ziemniaki gotowane w mundurkach ze skóry i zetrzyj na grubej tarce. Połóż starte ziemniaki na dnie salaterki i posmaruj majonezem.
Krok 3:
Ugotowane jajka, schłodzone w zimnej wodzie, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka nie mogą być wcierane, ale po prostu drobno posiekane. Połóż posiekane jajka drugą warstwą w salaterce, posmaruj tę warstwę również odrobiną majonezu.
Krok 4:
Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić. Wyjmij je z opakowania, usuń folię. Pokrój paluszki krabowe w małe kostki. Ułóż pokruszone paluszki krabowe w misce sałatkowej na wierzchu warstwy jajka.
Krok 5:
Wybrany ser - może to być twardy ser lub półstały, ale o lekko wyraźnym smaku - wyjmij z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Połóż ser na warstwie paluszków krabowych, obficie posmaruj tę warstwę majonezem.
Krok 6:
Drobno posiekaj świeże warzywa koperkowe (umyte i wysuszone). Jeśli sałatka została ułożona we wspólnej salaterce, posiekane zioła można całkowicie posypać samą sałatkę lub udekorować, tworząc pierścień zieleni na sałatce.
Krok 7:
Gotowaną sałatkę Wstaw na chwilę do lodówki, aby ostygła i wszystkie warstwy zostały namoczone. Podawaj sałatkę schłodzoną jako samodzielne danie lub jako jedną z sałatek w świątecznym menu.
to bardzo łatwa sałatka z minimum składników. Wszystkie są proste, niedrogie, o łagodnym neutralnym smaku. Taka sałatka nie znajdzie przeciwników i stanie się jedną z sałatek na urozmaicenie świątecznego stołu.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g