skład / składniki
metoda gotowania
chcę zwrócić uwagę na zupę grochową z boczkiem. W jesienne zimne wieczory zupa doskonale ogrzewa i nasyca.
bulion można wziąć według własnego uznania: mięso, kurczak lub warzywo. Możesz nawet gotować na wodzie, zupa wyjdzie nie mniej smaczna. Smak wędzonego boczku nadaje zupie niepowtarzalny smak.
w tym przepisie sugeruję użycie groszku. Nie wymaga wstępnego namaczania i gotuje się znacznie szybciej niż cały groszek.
więc przygotuj wszystkie warzywa. Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę i cebulę. Przepłucz groszek kilka razy, aż woda będzie czysta.
pokrój ziemniaki losowo w średnie kostki.
włóż patelnię z bulionem (lub wodą) do ognia, zagotuj. Wyślij groszek i ziemniaki do gotującego się bulionu, sól.
zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 30-40 minut,aż groszek będzie gotowy. Ziemniaki gotują się szybciej niż groszek, więc w zupie będą lekko ugotowane, jeśli Ci się to nie podoba, polecam wrzucić groszek do bulionu, a po chwili ziemniaki.
w tym czasie ugotuj bekon i smaż. Boczek pokroić losowo na małe fragmenty. Drobno posiekaj marchewkę i cebulę, marchewkę można zetrzeć. Na patelni rozgrzać olej roślinny, wrzucić boczek i mieszając smażyć na złoty kolor. Ostrożnie wyjmij smażone kawałki boczku łyżką do osobnego pojemnika.
dodaj cebulę i marchewkę do oleju, w którym smażono boczek. Smaż warzywa przez chwilę, aż będą ugotowane.
na patelni z gotowymi ziemniakami wyślij smażenie i liść laurowy.
ogień do maksimum. Po ugotowaniu wyślij bekon i drobno posiekane warzywa do zupy. Możesz użyć zieleni, jak chcesz. Do tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się szczypiorek i koperek. Pozostaw zupę na kilka sekund. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
możesz podawać zupę grochową ze śmietaną, nie zapomnij posypać ziela angielskiego dla smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g