zupa grochowa z boczkiem

doskonała wersja bogatej, rozgrzewającej zupy! Bardzo szybki w przygotowaniu i pyszny. Boczek nadaje potrawie lekko wędzony smak. Możesz przygotować taką zupę na bulionie z kurczaka, mięsa lub warzyw.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 44 % 7 g
94 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

chcę zwrócić uwagę na zupę grochową z boczkiem. W jesienne zimne wieczory zupa doskonale ogrzewa i nasyca.
bulion można wziąć według własnego uznania: mięso, kurczak lub warzywo. Możesz nawet gotować na wodzie, zupa wyjdzie nie mniej smaczna. Smak wędzonego boczku nadaje zupie niepowtarzalny smak.
w tym przepisie sugeruję użycie groszku. Nie wymaga wstępnego namaczania i gotuje się znacznie szybciej niż cały groszek.

więc przygotuj wszystkie warzywa. Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę i cebulę. Przepłucz groszek kilka razy, aż woda będzie czysta.
pokrój ziemniaki losowo w średnie kostki.

włóż patelnię z bulionem (lub wodą) do ognia, zagotuj. Wyślij groszek i ziemniaki do gotującego się bulionu, sól.

zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 30-40 minut,aż groszek będzie gotowy. Ziemniaki gotują się szybciej niż groszek, więc w zupie będą lekko ugotowane, jeśli Ci się to nie podoba, polecam wrzucić groszek do bulionu, a po chwili ziemniaki.

w tym czasie ugotuj bekon i smaż. Boczek pokroić losowo na małe fragmenty. Drobno posiekaj marchewkę i cebulę, marchewkę można zetrzeć. Na patelni rozgrzać olej roślinny, wrzucić boczek i mieszając smażyć na złoty kolor. Ostrożnie wyjmij smażone kawałki boczku łyżką do osobnego pojemnika.

dodaj cebulę i marchewkę do oleju, w którym smażono boczek. Smaż warzywa przez chwilę, aż będą ugotowane.

na patelni z gotowymi ziemniakami wyślij smażenie i liść laurowy.
ogień do maksimum. Po ugotowaniu wyślij bekon i drobno posiekane warzywa do zupy. Możesz użyć zieleni, jak chcesz. Do tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się szczypiorek i koperek. Pozostaw zupę na kilka sekund. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.

możesz podawać zupę grochową ze śmietaną, nie zapomnij posypać ziela angielskiego dla smaku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy