barszcz z buraczkami

Barszcz witaminowy, który każdy pokocha! Bardzo smaczny, przepyszny bordowy kolor. a co najważniejsze, pełen witamin.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 63 % 10 g
77 kcal
IG: 60 / 10 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy do przygotowania barszczu z burakami. Warzywa powinny być brane tylko przez młode zbiory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Młode ziemniaki, obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla i napełniamy wodą, około 2,5 litra, podpalamy. Dodaj sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić marchewkę i cebulę na patelni z olejem roślinnym i sosem pomidorowym ( można użyć pomidorów), 10 minut, wlać duszone warzywa do gotującego się barszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz buraki i trzy na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z liści buraków odetnij ogonki i pokrój na kawałki, około 1 cm, włóż buraki i ogonki buraczane na patelnię, dodaj 1 łyżkę octu i gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kroimy liście buraków i 10 minut przed końcem gotowania wkładamy do barszczu z wierzchołkami buraków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy Barszcz będzie gotowy, włóż do niego duszone buraki i wymieszaj, wyłącz ogień. Bardzo ważne jest, aby po umieszczeniu buraków w barszczu nie gotował się, wtedy będzie miał piękny czerwony kolor. Daj Barszcz zaparzony i możesz go podać. Smacznego!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy