skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy do przygotowania barszczu z burakami. Warzywa powinny być brane tylko przez młode zbiory.
Krok 2:
Młode ziemniaki, obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla i napełniamy wodą, około 2,5 litra, podpalamy. Dodaj sól do smaku.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Dusić marchewkę i cebulę na patelni z olejem roślinnym i sosem pomidorowym ( można użyć pomidorów), 10 minut, wlać duszone warzywa do gotującego się barszczu.
Krok 5:
Obierz buraki i trzy na grubej tarce.
Krok 6:
Z liści buraków odetnij ogonki i pokrój na kawałki, około 1 cm, włóż buraki i ogonki buraczane na patelnię, dodaj 1 łyżkę octu i gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości.
Krok 7:
Kroimy liście buraków i 10 minut przed końcem gotowania wkładamy do barszczu z wierzchołkami buraków.
Krok 8:
Gdy Barszcz będzie gotowy, włóż do niego duszone buraki i wymieszaj, wyłącz ogień. Bardzo ważne jest, aby po umieszczeniu buraków w barszczu nie gotował się, wtedy będzie miał piękny czerwony kolor. Daj Barszcz zaparzony i możesz go podać. Smacznego!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g