Funchoza z kurczakiem teriyaki

lubisz funchozę? Poznaj jedną z opcji gotowania! Funchoza z kurczakiem i sosem teriyaki to świetne połączenie smaku. Sos z powodzeniem nadaje temu daniu pikantny smak. Makaron szklany tradycyjnie gotuje się bardzo szybko. Podaje się ją w różnych skomplikowanych potrawach kuchni chińskiej i japońskiej. Prezentowana opcja jest jedną z najprostszych, ale mimo to bardzo smaczna! Sos teriyaki można przygotować samodzielnie lub użyć zakupionego. Jeśli chodzi o kurczaka, filet lub pierś są idealne. Najpierw musisz usunąć skórę z piersi.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 44 % 22 g
283 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić Funchoza z kurczakiem teriyaki? Sos teriyaki sprawia, że każde mięso jest lepsze: bardziej miękkie, delikatniejsze i bardziej soczyste. Teriyaki-japoński sos na bazie sosu sojowego, z wyglądu przypomina gęsty ciemnobrązowy syrop. A kurczaka nie trzeba nawet marynować przez długi czas, wystarczy pięć minut-a następnie natychmiast na patelnię. Funchoza jest idealna do dekoracji takiego ptaka. Jest tak wspaniale nasycony sokiem mięsnym i sosem, że staje się marzeniem smakoszy. Funchoza jest dobra, ponieważ nie skleja się. Potrawy z niego można podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno.

1. Umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój ptaka na kawałki.

2. Włóż kawałki do miski, polej sosem teriyaki. Masuj dłońmi każdy kawałek, jakby wcierając w niego sos.

3. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego kurczaka, smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Mieszaj w tym procesie.

4. Po określonym czasie zmniejsz ogień, zamknij pokrywkę i gotuj mięso przez kolejne 15 minut.

5. W międzyczasie ugotuj funchozę w osolonej wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

6. Przenieś funchozę do kurczaka, wymieszaj, aby szklany makaron miał czas na wchłonięcie sosu i soku. Wyłącz ogień, trzymaj pod zamkniętą pokrywką przez kilka minut.

7. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Ułóż funchozę z kurczakiem w porcjach, posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą.

podawaj natychmiast po ugotowaniu.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy