skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić Funchoza z kurczakiem teriyaki? Sos teriyaki sprawia, że każde mięso jest lepsze: bardziej miękkie, delikatniejsze i bardziej soczyste. Teriyaki-japoński sos na bazie sosu sojowego, z wyglądu przypomina gęsty ciemnobrązowy syrop. A kurczaka nie trzeba nawet marynować przez długi czas, wystarczy pięć minut-a następnie natychmiast na patelnię. Funchoza jest idealna do dekoracji takiego ptaka. Jest tak wspaniale nasycony sokiem mięsnym i sosem, że staje się marzeniem smakoszy. Funchoza jest dobra, ponieważ nie skleja się. Potrawy z niego można podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno.
1. Umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój ptaka na kawałki.
2. Włóż kawałki do miski, polej sosem teriyaki. Masuj dłońmi każdy kawałek, jakby wcierając w niego sos.
3. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego kurczaka, smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Mieszaj w tym procesie.
4. Po określonym czasie zmniejsz ogień, zamknij pokrywkę i gotuj mięso przez kolejne 15 minut.
5. W międzyczasie ugotuj funchozę w osolonej wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
6. Przenieś funchozę do kurczaka, wymieszaj, aby szklany makaron miał czas na wchłonięcie sosu i soku. Wyłącz ogień, trzymaj pod zamkniętą pokrywką przez kilka minut.
7. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Ułóż funchozę z kurczakiem w porcjach, posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą.
podawaj natychmiast po ugotowaniu.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g