skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania puree z buraków potrzebujemy: buraków, marchwi, jabłka, żurawiny, masła, śmietany, soli, czarnego pieprzu i papryki. Jeśli chcesz, aby zupa okazała się gęstszą konsystencją, możesz dodać kilka ziemniaków, w tym przypadku będzie bardziej satysfakcjonująca i pożywna. Gotowanie na bulionie mięsnym da zupie wartość odżywczą. Proces przygotowania puree z zupy uprości i przyspieszy obecność gotowanych buraków i marchwi.
obierz ugotowane buraki, pokrój na duże kawałki, obierz marchewki, a także podziel na kawałki.
usuń skórkę ze świeżego jabłka, usuń rdzeń, pokrój na kawałki. Lepiej jest wziąć zielone jabłko słodko-kwaśne.
buraki, marchewki i jabłka wkładamy do rondla z grubym dnem, napełniamy wodą, aby przykryła warzywa i owoce. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy, aż jabłko stanie się miękkie.
W międzyczasie przetrzyj żurawinę przez sito, potrzebujemy tylko soku żurawinowego.
następnie dodaj sok żurawinowy, przyprawy i masło do garnka z warzywami, wymieszaj. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zawartość na kuchence na 20 minut. W tym czasie warzywa gotują się jeszcze lepiej i trochę ostygną. Za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy mieszankę warzywną w puree. Wlej śmietanę i ponownie ubij blenderem. Masa powinna być bardzo delikatna, kremowa, bez ziaren. O przyjemnym słodko-kwaśnym smaku. Zupa puree jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to bardzo satysfakcjonujące i jednocześnie lekkie danie. Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g