zupa z buraków puree z buraków

delikatna kremowa zupa z buraków o przyjemnym smaku! Zupa z przecieru buraczanego przypadnie do gustu nawet tym, którzy w ogóle nie lubią buraków. Sekret pysznej zupy z buraków tkwi w produktach, które zostaną dodane do buraków. Buraki są jednym ze zdrowych i niedrogich warzyw. Buraki są bogate w witaminy i wspomagają odchudzanie. Jednak wielu odpycha swoim smakiem. Rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie puree z buraków o delikatnej kremowej konsystencji i przyjemnym smaku. Smak zupy można zmienić, dodając ulubione składniki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
109 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

do przygotowania puree z buraków potrzebujemy: buraków, marchwi, jabłka, żurawiny, masła, śmietany, soli, czarnego pieprzu i papryki. Jeśli chcesz, aby zupa okazała się gęstszą konsystencją, możesz dodać kilka ziemniaków, w tym przypadku będzie bardziej satysfakcjonująca i pożywna. Gotowanie na bulionie mięsnym da zupie wartość odżywczą. Proces przygotowania puree z zupy uprości i przyspieszy obecność gotowanych buraków i marchwi.
obierz ugotowane buraki, pokrój na duże kawałki, obierz marchewki, a także podziel na kawałki.
usuń skórkę ze świeżego jabłka, usuń rdzeń, pokrój na kawałki. Lepiej jest wziąć zielone jabłko słodko-kwaśne.
buraki, marchewki i jabłka wkładamy do rondla z grubym dnem, napełniamy wodą, aby przykryła warzywa i owoce. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy, aż jabłko stanie się miękkie.
W międzyczasie przetrzyj żurawinę przez sito, potrzebujemy tylko soku żurawinowego.
następnie dodaj sok żurawinowy, przyprawy i masło do garnka z warzywami, wymieszaj. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zawartość na kuchence na 20 minut. W tym czasie warzywa gotują się jeszcze lepiej i trochę ostygną. Za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy mieszankę warzywną w puree. Wlej śmietanę i ponownie ubij blenderem. Masa powinna być bardzo delikatna, kremowa, bez ziaren. O przyjemnym słodko-kwaśnym smaku. Zupa puree jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to bardzo satysfakcjonujące i jednocześnie lekkie danie. Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy