galaretka owsiana

prawdziwe rosyjskie danie według starego przepisu-ugotuj i spróbuj! & quot; Kisiel & quot; oznacza & quot; kwaśny & quot;, ponieważ wcześniej to danie nie było gotowane przy użyciu skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, ale gotowane przez fermentację. Smak takiej galaretki okazał się kwaśny. Wkładam do niego cukier puder, ale zamiast tego możesz podać galaretkę, na przykład miód. Spróbuj-to niezwykłe, niesprawiedliwie zapomniane i zdrowe danie kuchni rosyjskiej.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 79 % 23 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej mąkę owsianą do dużego pojemnika, lepiej, jeśli jest przezroczysta. Jeśli używasz płatków do gotowania, musisz je najpierw zmielić.

2. Zalej mąkę wodą.

3. Dodaj drożdże, wymieszaj.

4. Pozostaw przyszłą galaretkę w temperaturze pokojowej na 2 godziny. W tym czasie masa rozwarstwia się (na trzy warstwy).

5. Ostrożnie odcedź dwie górne warstwy do rondla, dodaj trochę cukru (do smaku), umieść na małym ogniu i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.

galaretka jest gotowa i można ją podawać, pozwalając jej ostygnąć. Nawiasem mówiąc, można również użyć dolnej warstwy - wlej ją do wysmarowanych olejem foremek, posyp cukrem lub cukrem pudrem, włóż do piekarnika na 7 minut (130 stopni), a następnie zmniejsz temperaturę do 70 stopni i przytrzymaj przez kolejne 15-20 minut. Otrzymasz bardzo grubą galaretkę owsianą, która zachowa swój kształt.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy