skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mąkę owsianą do dużego pojemnika, lepiej, jeśli jest przezroczysta. Jeśli używasz płatków do gotowania, musisz je najpierw zmielić.
2. Zalej mąkę wodą.
3. Dodaj drożdże, wymieszaj.
4. Pozostaw przyszłą galaretkę w temperaturze pokojowej na 2 godziny. W tym czasie masa rozwarstwia się (na trzy warstwy).
5. Ostrożnie odcedź dwie górne warstwy do rondla, dodaj trochę cukru (do smaku), umieść na małym ogniu i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.
galaretka jest gotowa i można ją podawać, pozwalając jej ostygnąć. Nawiasem mówiąc, można również użyć dolnej warstwy - wlej ją do wysmarowanych olejem foremek, posyp cukrem lub cukrem pudrem, włóż do piekarnika na 7 minut (130 stopni), a następnie zmniejsz temperaturę do 70 stopni i przytrzymaj przez kolejne 15-20 minut. Otrzymasz bardzo grubą galaretkę owsianą, która zachowa swój kształt.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g