zupa z kaszy kukurydzianej i kurczaka

zupa z kaszą kukurydzianą urozmaica twoje menu. Często zastąpienie jednego produktu w przepisie zmienia smak potrawy. Tak też stało się z tą zupą, która jest zwykle przygotowywana z ryżem. Warto zastąpić ryż kaszą kukurydzianą, a otrzymasz nowe pyszne pierwsze danie. Zupa kukurydziana spodoba się od pierwszej łyżki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z kaszą kukurydzianą i kurczakiem, potrzebujemy: 3 litry wody; 300 g ziemniaków; 100 g kaszy kukurydzianej; 40 g mrożonego groszku; 1 udko z kurczaka (dodałem jeszcze skrzydło i szyję do tłuszczu; 1 cebula; 1 marchewka; 1 łodyga selera;1 liść laurowy; czarny pieprz mielony; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj udko z kurczaka. Umieść udko, całą cebulę i łodygę selera na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 3 litry wody. Postaw garnek na średnim ogniu, zagotuj i gotuj bulion przez około 35 minut, usuwając pianę. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i seler i wyrzuć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń udko i oddziel mięso od kości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź bulion i wróć do ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj startą marchewkę i kaszę kukurydzianą do bulionu. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ziemniaki i mrożony groszek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż mięso z kurczaka do garnka. Dodaj także liść laurowy. Sól, pieprz i wymieszaj zupę. Gotuj i gotuj przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

po zrobieniu tortilli kukurydzianych zostało mi pół paczki płatków kukurydzianych. I od razu znalazłem, gdzie jeszcze go przymocować: ugotowałem pyszny chleb kukurydziany na kefirze, którego przepis wkrótce również się tutaj podzielę, a także zupę z kaszą kukurydzianą. Było to pierwsze doświadczenie z kaszą kukurydzianą w pierwszych daniach. Zwykle gotowałem takie zupy z ryżem, czasem z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną. Kasza kukurydziana nadaje zupie zupełnie inny smak. Niezbyt znajomy, ale przyjemny. Tylko płatki muszą być bardzo, bardzo dobrze spłukane, aby umyć z nich skrobię. W przeciwnym razie potrawy ze słabo umytym zbożem są podawane z goryczką.
aby zachować klarowność bulionu, nie tylko spłukałem płatki, ale także gotowałem je osobno w gorącej wodzie przez około 3-4 minuty. Cała masa zbóż zniknęła, a bulion w zupie okazał się dość przezroczysty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy