skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z kaszą kukurydzianą i kurczakiem, potrzebujemy: 3 litry wody; 300 g ziemniaków; 100 g kaszy kukurydzianej; 40 g mrożonego groszku; 1 udko z kurczaka (dodałem jeszcze skrzydło i szyję do tłuszczu; 1 cebula; 1 marchewka; 1 łodyga selera;1 liść laurowy; czarny pieprz mielony; sól.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj udko z kurczaka. Umieść udko, całą cebulę i łodygę selera na patelni.
Krok 6:
Wlej 3 litry wody. Postaw garnek na średnim ogniu, zagotuj i gotuj bulion przez około 35 minut, usuwając pianę. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i seler i wyrzuć.
Krok 7:
Usuń udko i oddziel mięso od kości.
Krok 8:
Odcedź bulion i wróć do ognia.
Krok 9:
Dodaj startą marchewkę i kaszę kukurydzianą do bulionu. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, mieszając.
Krok 10:
Dodaj ziemniaki i mrożony groszek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 11:
Włóż mięso z kurczaka do garnka. Dodaj także liść laurowy. Sól, pieprz i wymieszaj zupę. Gotuj i gotuj przez około 5 minut.
Krok 12:
Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
po zrobieniu tortilli kukurydzianych zostało mi pół paczki płatków kukurydzianych. I od razu znalazłem, gdzie jeszcze go przymocować: ugotowałem pyszny chleb kukurydziany na kefirze, którego przepis wkrótce również się tutaj podzielę, a także zupę z kaszą kukurydzianą. Było to pierwsze doświadczenie z kaszą kukurydzianą w pierwszych daniach. Zwykle gotowałem takie zupy z ryżem, czasem z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną. Kasza kukurydziana nadaje zupie zupełnie inny smak. Niezbyt znajomy, ale przyjemny. Tylko płatki muszą być bardzo, bardzo dobrze spłukane, aby umyć z nich skrobię. W przeciwnym razie potrawy ze słabo umytym zbożem są podawane z goryczką.
aby zachować klarowność bulionu, nie tylko spłukałem płatki, ale także gotowałem je osobno w gorącej wodzie przez około 3-4 minuty. Cała masa zbóż zniknęła, a bulion w zupie okazał się dość przezroczysty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g