Sałatka męski kaprys z kurczakiem

Prosty, szybki i pyszny, na wakacje i na co dzień! Sałatka męska kaprys z kurczakiem podoba mi się, ponieważ ma bardzo mało składników, ale smak jest po prostu doskonały. Możesz układać sałatkę warstwami lub mieszać produkty, doprawiając je majonezem lub kwaśną śmietaną!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
160 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę męski kaprys z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ser może być używany przez każdego, najważniejsze jest to, że łatwo się trze i jest smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz wcześniej ugotować filet z kurczaka i jajka. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Mięso z kurczaka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25-30 minut, trochę soli. Następnie mięso należy schłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. W małej misce połącz ocet i wodę. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj. Wlać posiekaną cebulę i odstawić na 15-20 minut do marynowania. Następnie spuść całą wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sałatka będzie układana warstwami. Aby to zrobić, umieść pierścień do serwowania na talerzu, na którym planujesz podawać sałatkę. Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i połóż na dnie pierwszą warstwą. Ubij trochę i posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż marynowaną cebulę na kurczaku. Nie ma potrzeby smarowania cebuli majonezem, ponieważ jest dość soczysty i nie ma go zbyt wiele.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż starte jajka w następnej warstwie. Naciśnij trochę i posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą ułóż ser starty na drobnej tarce. Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki i schłodź sałatkę przez chwilę w lodówce przed podaniem. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy