skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę męski kaprys z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ser może być używany przez każdego, najważniejsze jest to, że łatwo się trze i jest smaczny.
Krok 2:
Musisz wcześniej ugotować filet z kurczaka i jajka. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Mięso z kurczaka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25-30 minut, trochę soli. Następnie mięso należy schłodzić.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. W małej misce połącz ocet i wodę. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj. Wlać posiekaną cebulę i odstawić na 15-20 minut do marynowania. Następnie spuść całą wodę.
Krok 4:
Sałatka będzie układana warstwami. Aby to zrobić, umieść pierścień do serwowania na talerzu, na którym planujesz podawać sałatkę. Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i połóż na dnie pierwszą warstwą. Ubij trochę i posmaruj majonezem.
Krok 5:
Połóż marynowaną cebulę na kurczaku. Nie ma potrzeby smarowania cebuli majonezem, ponieważ jest dość soczysty i nie ma go zbyt wiele.
Krok 6:
Jajka na twardo obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż starte jajka w następnej warstwie. Naciśnij trochę i posmaruj majonezem.
Krok 7:
Ostatnią warstwą ułóż ser starty na drobnej tarce. Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki i schłodź sałatkę przez chwilę w lodówce przed podaniem. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g