Sałatka z suszonymi śliwkami i kurczakiem

pyszne, jasne , satysfakcjonujące-święto każdego dnia! Sałatka ze śliwkami i kurczakiem warstwami składa się ze składników, które doskonale łączą się ze sobą w smaku. Wędzony kurczak, jajka i ser nadają mu sytości, suszone śliwki - lekką słodycz, ogórki - świeżość. Taka sałatka zostanie zapamiętana przez wszystkich gości!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 24 % 8 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warstwową sałatkę ze śliwkami i wędzonym kurczakiem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy włoskie kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba. Mam Tilsiter.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pierścień do gotowania o średnicy 16-18 cm na półmisku do serwowania. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż ogórki kiszone, a także polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp warstwę ogórków posiekanymi orzechami włoskimi i polej majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotowanymi jajkami na wierzchu i polej je również majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż suszone śliwki i majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I rozłóż starty ser ostatnią warstwą. Nie trzeba smarować górnej warstwy majonezem. Włóż sałatkę do lodówki do namoczenia na 3-4 godziny lub lepiej na noc. W takim przypadku wskazane jest dokręcenie pierścienia folią spożywczą, aby górna warstwa sera nie wyschła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę połówkami orzechów włoskich, plasterkami ogórków i ziołami. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym lub pieczonym mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy