skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warstwową sałatkę ze śliwkami i wędzonym kurczakiem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.
Krok 2:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 4:
Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 6:
Orzechy włoskie kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba. Mam Tilsiter.
Krok 8:
Umieść pierścień do gotowania o średnicy 16-18 cm na półmisku do serwowania. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.
Krok 9:
Następnie rozłóż ogórki kiszone, a także polej majonezem.
Krok 10:
Posyp warstwę ogórków posiekanymi orzechami włoskimi i polej majonezem.
Krok 11:
Posyp gotowanymi jajkami na wierzchu i polej je również majonezem.
Krok 12:
Następnie ułóż suszone śliwki i majonez.
Krok 13:
I rozłóż starty ser ostatnią warstwą. Nie trzeba smarować górnej warstwy majonezem. Włóż sałatkę do lodówki do namoczenia na 3-4 godziny lub lepiej na noc. W takim przypadku wskazane jest dokręcenie pierścienia folią spożywczą, aby górna warstwa sera nie wyschła.
Krok 14:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę połówkami orzechów włoskich, plasterkami ogórków i ziołami. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym lub pieczonym mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g