Zupa rybna z leszcza

ta domowa zupa natychmiast przeniesie Cię na brzeg rzeki! smacznie, oszczędnie.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
59 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i podpalić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, drobno posiekaj cebulę. Do zupy włożyć warzywa, liść laurowy, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przepłucz proso, gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej proso. Posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smalec pokroić na małe kawałki, włożyć do zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy zupa będzie gotowa. Wkładamy do niego głowę leszcza. Najpierw rybę należy dobrze umyć, aby usunąć skrzela i oczy. Pozwól zupie się zagotować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij zupę z ognia, odstaw na 5 minut i podawaj, rybę należy wyciągnąć. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy