paszteciki z wątróbką i ziemniakami

domowe paszteciki przywracające żywe wspomnienia z dzieciństwa! Ciastka z wątróbką i ziemniakami powrócą mentalnie do szczęśliwego czasu wizyty u babci, przypominając jej złote placki na blasze do pieczenia i pyszny aromat, z którego apetyt rozegrano w ciągu kilku minut. Aby ożywić te ciepłe chwile w pamięci, pomoże prosty przepis na pyszne ciasta, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz, ponieważ wszystko jest proste do banału.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 72 % 18 g
111 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

do ciasta przesiej mąkę najwyższej jakości (lepiej jest w niej gluten)do szerokiej miski. Tam wysyłamy suche drożdże, sól, cukier. W osobnej misce połącz mleko, wodę i jajko, wymieszaj, wlej płyn do suchych składników. Delikatnie zagniataj miękkie ciasto, zaczynając widelcem i kontynuując ręcznie. Po uformowaniu kulki usuń ciasto w ciepłe miejsce do dojrzewania przez 2 godziny. Nie zapomnij przykryć pojemnika, aby uniknąć zacierania ciasta. Po godzinie delikatnie ugniataj ciasto i wróć do dojrzewania.

wątroba wołowa jest dokładnie myta, pozbywając się skrzepów krwi, usuwając grube, szorstkie naczynia i usuwając film. Napełnij zimną wodą, zagotuj i usuń pianę. Sól bulion i dodaj ulubione przyprawy. Oprócz liści laurowych i ziela angielskiego możesz eksperymentować z kardamonem, korzeniami selera i pietruszki. Dodaj również obraną cebulę i marchewkę bezpośrednio w całości. Gotuj wątrobę do miękkości przez 30-40 minut, a następnie wyjmij ją z bulionu.

ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i ponownie myjemy. Napełnij zimną wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości przez 20-30 minut (w zależności od odmiany i ilości). Odcedź bulion i puree ziemniaki.

za pomocą maszynki do mięsa posiekaj wątrobę, a także czosnek, w razie potrzeby warzywa można drobno posiekać nożem. Wymieszaj przewijaną wątrobę i tłuczone ziemniaki, dodaj przyprawy do smaku, mile widziana jest sól i mielony czarny pieprz.

Zbliżające się ciasto kroimy na porcje, każdą zwijamy w równą kulkę i spłaszczamy w ciasto. Na środku kładziemy nadzienie, ściskamy krawędzie, nadając pożądany kształt (okrągły, owalny lub ze spiczastymi końcami). Placki układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, szwem w dół i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj powierzchnię żółtkiem i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj na gorąco lub na ciepło jako samodzielne danie lub jako zamiennik chleba.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy