kotlety z saury w puszkach

aby danie było delikatniejsze, musisz schłodzić konserwy. W Internecie natknąłem się na wiele różnych przepisów o tej samej nazwie. Gdzieś do kompozycji dodano tylko ryż, gdzieś tylko gotowane ziemniaki. Postanowiłam połączyć jedno i drugie. Po pierwsze, zwiększy masę ciasta i kotletów. Po drugie, jest bardziej soczysty i smaczniejszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 64 % 28 g
205 kcal
IG: 15 / 67 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z saury w puszkach? Przygotuj składniki. Aby przygotować paszteciki z saury w puszkach, potrzebujemy: 1 puszka saury w puszkach w oleju; ryż; ziemniaki: koperek; sól; mielony czarny pieprz i bułka tarta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij Saurę ze słoika, usuń duże kości. Rozgnieć rybę widelcem na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj ryż, dokładnie spłucz i gotuj do miękkości. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki ugotuj w skórce, ostudź i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz konserwy rybne, ryż, gotowane ziemniaki. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z powstałej masy uformuj podłużne placki. Obtocz placki ze wszystkich stron w bułce tartej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem. Nawiasem mówiąc, po schłodzeniu są również pyszne. Smacznego!

ciastka rybne to pożywne, ale dietetyczne danie. Przygotowywane są głównie z mięsa mielonego, rzadziej z drobno posiekanego fileta, ale istnieje inny sposób. Możesz zrobić apetyczne, obfite kulki z przedmiotu obrabianego. Kotlety z saury w puszkach z ryżem są bardzo smaczne. To danie jest ekonomiczne, a co najważniejsze, łatwe do przygotowania, ponieważ aby zrobić mięso mielone, możesz obejść się bez maszynki do mięsa. I nawet początkujący kucharze mogą poradzić sobie z zadaniem.

do mielonego kotleta można również dodać drobno posiekaną i uratowaną cebulę na oleju roślinnym.

aby utrzymać surową masę i ułatwić rzeźbienie produktów, moczyć przez pół godziny w lodówce. Niestety nie miałem czasu - musiałem szybko przygotować obiad. I tak jeden kotlet cały czas starał się rozpadać podczas formowania, smażenia i wyjmowania go z patelni. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli można schłodzić mięso mielone, lepiej to zrobić. Łatwiej będzie go wyrzeźbić, a potem się nie rozpadnie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy