klasyczny przepis na owsiankę ryżową na wodzie

owsianka ryżowa to najlepszy dodatek do dania mięsnego lub rybnego. Nawet jeśli zmieszasz owsiankę ryżową z majonezem, kwaśną śmietaną lub keczupem, otrzymasz pyszne danie, które można podawać jako niezależne, bez mięsa lub ryb, kiełbasy.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
123 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj okrągłego ryżu, a nie długiego, gotowanego. Owsianka ryżowa różni się od zwykłego gotowanego ryżu swoją strukturą, nie powinna być zarówno płynna, jak i sucha w smaku, dlatego zamiast klasycznej proporcji: płatki 1 część na 2-2,5 części wody, obserwuj proporcję: 1 część płatków na 3-3,5 części płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż do głębokiego pojemnika, zalej wodą i spłucz kilka razy, Usuń łuskę, jeśli jest obecna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej umyte płatki do kotła, rondla lub rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaj sól do smaku. Jeśli gotujesz słodką owsiankę, dodaj cukier granulowany wraz z solą, ale miód jest dodawany tylko podczas serwowania owsianki na stole - osobno dla każdego na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wrzącą wodę do ryżu w pojemnikach i umieść pojemnik na kuchence, włączając maksymalne ciepło. Doprowadzić do wrzenia i usunąć pianę, następnie zmniejszyć ciepło do średniego i gotować owsiankę przez 20 minut. Pamiętaj, że ryż powinien się zagotować, więc dodaj kolejne 5-10 minut do zwykłych 12-15 minut gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie owsianka będzie całkowicie gotowa-nie trzeba gotować całego płynu z pojemnika, ryż podczas gotowania na parze wchłonie go w siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masło, zachowując trochę do podania. Dokładnie wymieszaj łyżką lub łopatką do owsianki ryżowej. Zamiast tego możesz wlać olej roślinny: tłoczona na zimno oliwa, słonecznik, ale bez zapachu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj pojemnik pokrywką, wyłącz ogrzewanie, pozostaw na 5-7 minut, aby płatki & quot; wciągnęły & quot; olej do siebie, owsianka okazała się soczysta, błyszcząca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane danie włożyć do talerzy, misek, doprawić masłem i podawać. W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu, skondensowanego mleka, jeśli lubisz słodkie potrawy lub posiekane warzywa, starty ser, twarożek.

Klasyczna owsianka ryżowa to idealny dodatek zarówno do dania mięsnego lub rybnego, jak i świeżych, pieczonych lub gotowanych na parze warzyw. Można go podawać na śniadanie, lunch, podwieczorek lub kolację. Dzieci chętnie jedzą słodką owsiankę ryżową, na przykład ze skondensowanym mlekiem i rodzynkami, z mielonym cynamonem i jabłkami. Nie ograniczaj lotu swojej wyobraźni, ponieważ dzięki takiej podstawie za każdym razem możesz stworzyć nowe danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy