domowy ser Adyghe

delikatny miękki ser Adyghe dostanie się od każdej gospodyni domowej. Jakoś nie mogłem znaleźć sera Adyghe w sklepie i postanowiłem poszukać jego kulinarnego przepisu. Okazało się, że można go przygotować w domu. To całkiem proste. A produkty są najbardziej zwyczajne.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ser adygeisikyy w domu? Przygotuj niezbędne produkty. Należy pamiętać, że mleko będzie potrzebne dopiero po dwóch dniach, gdy serwatka zostanie przygotowana. Dlatego warto wziąć pod uwagę jego trwałość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij robić ser od wlania kefiru do rondla i podpalenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania kefir zacznie się zwijać, serwatka zostanie oddzielona od twarogu. Ten proces zajmie około pięciu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź serwatkę do osobnego pojemnika. Nie potrzebujesz twarogu, możesz go zjeść z cukrem lub dżemem lub użyć do przygotowania innych potraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw serwatkę na dwa dni w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie weź przygotowane mleko, wlej je do rondla i zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób mały ogień na kuchence. Delikatnie wlej kwaśną serwatkę do gorącego mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mleko zacznie się zwijać. Po około 7 minutach ser unosi się w górę, oddzielając się od serwatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź czystą patelnię, na której dnie ułóż czystą gazę złożoną w kilka warstw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wlej powstałą masę do rondla z gazą-serwatka wycieknie do rondla, a twaróg pozostanie w gazie. Sól na wierzchu, w razie potrzeby dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj, a następnie zawiąż gazę i zawieś ją nad zlewem, aby szklanki nadmiar płynu. Gdy większość serwatki spłynie, możliwe będzie ukształtowanie sera. Aby to zrobić, mocno przekręć główkę sera w gazę, starając się zrobić mniej fałd i lekko ją wyciśnij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść główkę sera bezpośrednio w gazie w durszlaku ustawionym na patelni, połóż płaski spodek na wierzchu i naciśnij prasą, na przykład słoikiem z wodą. Razem z prasą umieść ser w lodówce. Następnego dnia ser będzie gotowy do spożycia, w tym czasie nadmiar serwatki wyjdzie, a głowa będzie dobrze zagęszczona. Smacznego!

ser Adyghe ma delikatną i lekko gęstą konsystencję. Wśród jego analogów można wymienić ser, ricottę, fetę i mozzarellę. Odnosi się do narodowych potraw kuchni czerkieskiej. Zwykle przygotowuje się go z mleka krowiego, ale można go również wykorzystać jako podstawę mleka koziego lub owczego. Do celów kulinarnych taki ser znalazł dość szerokie zastosowanie. Można go jeść jako samodzielne danie, a także dodawać do pierwszych dań, pikantnych wypieków, sałatek warzywnych, różnych przekąsek itp. Można go nawet po prostu usmażyć na maśle - okaże się bardzo smaczny.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy