pyszna i prosta sałatka z wodorostów z jajkiem

proste, satysfakcjonujące, bardzo przydatne, a co najważniejsze budżetowe! Kapusta morska lub wodorosty to nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy produkt. Proponuję prostą i zdrową sałatkę, której głównym składnikiem są wodorosty. Jak wiadomo, te owoce morza zawierają dużo jodu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 11 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wodorostów? Aby przygotować sałatkę z wodorostów z jajkiem, weź 150 gramów wodorostów w puszkach (to dokładnie jedna puszka kapusty bez płynu), trzy jaja kurze, jedną małą cebulę i kilka łyżek majonez (najlepiej domowej roboty). Zamiast kapusty morskiej w puszkach można również użyć marynowanej (która jest sprzedawana na wagę), solonej, a nawet suszonej kapusty morskiej (tylko będzie to konieczne przed

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jaja kurze przez 7-8 minut. Ostudzimy je i obieramy ze skorupy. Aby świeże jajka były lepiej czyszczone, istnieje sztuczka: podczas gotowania do wody należy dodać szczyptę sody, a po ugotowaniu jajka natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie. Obrane jajka drobno pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula (połowa małej cebuli) jest bardzo drobno posiekana. Cebula potrzebuje bardzo mało, nie powinna przerywać smaku wodorostów, ale tylko nadać sałatce pikanterii. Aby cebula nie była gorzka, można ją zalać wrzącą wodą. Cebulę można zastąpić zieloną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką salaterkę, aby wygodnie było mieszać sałatkę i przenieść do niej posiekane jajka. Spuść cały płyn z kapusty morskiej. Jeśli kapusta morska jest bardzo długo cięta (zwykle jest sprzedawana w postaci bardzo długiego makaronu), a następnie kroimy ją w poprzek na dwie lub trzy kolejne części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę, majonez, sól i pieprz do sałatki do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj sałatkę z wodorostów z jajkiem. Pozwól sałatce trochę zaparzyć i podawaj. Taka sałatka może doskonale zastąpić obiad, ponieważ jest bardzo satysfakcjonująca.

opisałem klasyczną wersję sałatki z wodorostów.

opcjonalnie do tej sałatki można również dodać kukurydzę w puszkach lub zielony groszek.

a jeśli dodasz do niego więcej paluszków krabowych i gotowanych kalmarów, nie wstydź się podawać takiej sałatki gościom na świątecznym stole. Uwierz mi, to bardzo smaczne. Spodoba się nawet tym, którzy nie lubią kapusty morskiej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy