kalifornijskie bułki z awokado, krewetkami i czerwonym kawiorem

eleganckie danie restauracyjne w Twojej kuchni! Pamiętaj, nie mniej smaczne!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 56 % 28 g
255 kcal
IG: 18 / 75 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

Czy wiesz, że Klasyczne bułki California można przygotować w domu? I na własnym przykładzie upewnienie się, że to japońskie jedzenie nie jest przypadkiem uważane za jedzenie królów. Ten przepis kulinarny znalazłem na jednej dobrej stronie w Internecie. Przyznaję szczerze, to nie ja go ugotowałem, ale moja przyjaciółka – byłem tam tylko i oczywiście nakręciłem pierwszą próbę. Nie trzeba dodawać, że bułki okazały się po prostu objadaniem.
dokładnie umyty ryż zanurzamy w rondlu, napełniamy szklanką wody i gotujemy przez dziesięć minut, najpierw na średnim ogniu, a następnie na małym ogniu. Robimy to pod pokrywką. Po pozostawieniu ryżu na kolejne dziesięć minut. Wlej ocet do rondla, łyżkę przegotowanej wody, sól i cukier i podgrzej na ogniu. Następnie wlej ryż do powstałej cieczy i gwałtownie wymieszaj jedną ręką, drugą rozwiewając opary octu. Ponownie przykryj pokrywką i odłóż na bok, aż całkowicie ostygnie. Obierz awokado i pokrój w podłużne plastry. Podziel każdą krewetkę na pół. Bierzemy majonez i doprawiamy go wasabi i sosem sojowym, doprowadzamy do gładkości. Obok stawiamy rondel z wodą rozcieńczoną łyżką octu.
nori kładziemy na macie błyszczącą stroną do stołu. Zwilż ręce w wodzie z octem, weź ryż i równomiernie rozłóż na nori. Odwracamy na drugą stronę i wypełniamy naszym nadzieniem: awokado, krewetkami i sosem – połowę nori. Teraz za pomocą maty nadajemy naszym rolkom czworokątny kształt, wyjmujemy je i zwijamy w czerwony kawior pstrąga. Następnie pokrój na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy