skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki ze szprotami i świeżym ogórkiem? Przygotuj składniki. Chleb na ogół pasuje do każdego-zarówno białego, jak i czarnego, zawsze robię z czarną tacą. Możesz wziąć swój ulubiony, nadal będzie pyszny. Szproty kupuj wysokiej jakości, Duże, od zaufanego producenta.
Krok 2:
Pokrój świeży bochenek na cienkie kawałki. Możesz zrobić kanapki na chlebie, suszone lub smażone na oleju roślinnym na patelni. Smak kanapek w każdym przypadku będzie nowy i inny. Gotuję bez wcześniejszego przygotowania chleba. Rozłóż kawałki cienką warstwą majonezu.
Krok 3:
Jajka kurze są wstępnie ugotowane. Ostudź je, obierz i posiekaj. Lepiej zrobić to nożem, aby kawałki były dość duże-da to większą efektowność przystawce niż tylko jednorodna masa-pasztet z gotowanych jajek. Posyp chleb posiekanymi jajkami na wierzchu.
Krok 4:
Umyj świeże ogórki i pokrój w cienkie koła lub plasterki, jak chcesz. Koperek i cebulę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zielone pióro cebuli jest ładniejsze do cięcia ukośnie.
Krok 5:
Posyp kanapki posiekaną cebulą i koperkiem.
Krok 6:
Połóż szproty na każdym kawałku-jeśli są duże, to po jednym kawałku, jeśli są małe, możesz mieć kilka ryb na jedną kanapkę. Umieść plasterki ogórka pod szprotami. Natychmiast podawaj kanapki do stołu. Nie możesz zostawić gotowych kanapek na długi czas przed podaniem, w przeciwnym razie warzywa i ogórki więdną, wysychają i bledną, a przekąska straci swój "reprezentacyjny" wygląd. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g