Kremówka cukrowa do bułek

Piękna, śnieżnobiała, z prostych produktów! Cukrowa krówka do bułek sprawi, że każde ciasto będzie o wiele smaczniejsze. Rumowe kobiety, kruche ciasta, wiele radzieckich ciast pokryto właśnie taką krówką. Przygotowanie go w domu będzie proste, jeśli zastosujesz się do szeregu zasad.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 76 g
302 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremówkę cukrową do bułek? Przygotuj potrawy do przygotowania krówki. Zmierz je na wadze, dokładność jest ważna w tym przepisie. I lepiej, jeśli masz termometr do gotowania do pomiaru temperatury syropu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim przygotuj miskę, w której schłodzi się syrop cukrowy. Ponieważ gotuje się bardzo szybko, zrób to z wyprzedzeniem. Wlej zimną wodę do dużej miski i włóż lód. Umieść mniejszą miskę na wierzchu. Wlewasz do niego gotowy syrop. Oblicz poziom wody, aby nie wylała się z dolnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krówka to gęsty syrop cukrowy, który został najpierw ugotowany, a następnie ubity i który został skrystalizowany małymi kryształkami. Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego wodę i wlej cały cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię z cukrem na ogniu. Zrób mały ogień. Przy ciągłym mieszaniu zagotuj syrop. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, w tym celu lepiej go mieszać, nie przestając. Gdy syrop się zagotuje, mieszanie można przerwać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj garnek wrzącym syropem pokrywką i przytrzymaj go w ten sposób przez minutę. Cały cukier przyklejony do ścian powinien stopić się z pary. Jest to ważne, ponieważ ziarna cukru zapobiegną prawidłowej krystalizacji syropu, staną się centrum krystalizacji i zarosną zbyt dużymi kryształami. Możesz pójść bardziej skomplikowaną drogą-wyłączyć ogrzewanie i zmyć resztki cukru mokrym pędzlem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po minucie otwórz pokrywkę i umieść termometr do gotowania na patelni. Gdy syrop osiągnie temperaturę 106°C, wlej sok z cytryny. Jest to konieczne, aby syrop krystalizował się nie podczas gotowania, ale następnie podczas ubijania. Jeśli nie masz termometru, skup się na czasie - po zagotowaniu powinno minąć około 2 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj syrop dalej, obserwując temperaturę. W pobliżu pieca umieść miskę, która stoi w zimnej wodzie, aby była gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 ° C-117°c, wyłącz ogień. I natychmiast wlej syrop do miski, która znajduje się w misce z zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli nie masz termometru, wykonaj test miękkiej kulki. Aby to zrobić, weź trochę syropu łyżką i wlej go do wody. Wyjmij kawałek zamrożonego syropu z wody i pamiętaj o nim palcami-powinien wyglądać jak miękka kula. Lub skup się na czasie-minie około 4 minut od momentu wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić syrop do temperatury 40 ° C-50°C

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozpocznij ubijanie syropu. Ktoś bije mikserem, ale ja biję drewnianą szpatułką. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzać z syropem, może stać się twardy i kruchy. Podczas ubijania mikserem trudniej jest to śledzić, miałem złe doświadczenia. Łopatką wszystko wyszło świetnie, chociaż musiałem ciężko pracować fizycznie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Syrop stopniowo stanie się biały i gęsty. Ale nadal pozostań płynny. Czas się zatrzymać. I posmaruj bułeczki kremówką. Ale jest to opcja ekspresowej krówki. Zgodnie ze wszystkimi zasadami należy go ubić do stanu gęstej plasteliny i pozwolić "dojrzeć" w ciągu dnia. Szminka będzie twarda, aby pokryć nią wypieki, konieczne będzie jej utopienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ale i takie & quot; Szybkie & quot; krówki można glazurować bułeczki. Aby to zrobić, opuść bułki górną częścią do krówki i obróć w niej. A następnie rozprowadź kremówkę szpatułką. Po ostygnięciu krówka stwardnieje i wybieli.

Nie Pierwszy Raz gotowałem krówki, wziąłem pod uwagę wszystkie błędy, wszystko wyszło świetnie! Mimo to lepiej jest gotować z termometrem, więc okaże się poprawny.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy