skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremówkę cukrową do bułek? Przygotuj potrawy do przygotowania krówki. Zmierz je na wadze, dokładność jest ważna w tym przepisie. I lepiej, jeśli masz termometr do gotowania do pomiaru temperatury syropu.
Krok 2:
Przede wszystkim przygotuj miskę, w której schłodzi się syrop cukrowy. Ponieważ gotuje się bardzo szybko, zrób to z wyprzedzeniem. Wlej zimną wodę do dużej miski i włóż lód. Umieść mniejszą miskę na wierzchu. Wlewasz do niego gotowy syrop. Oblicz poziom wody, aby nie wylała się z dolnej miski.
Krok 3:
Krówka to gęsty syrop cukrowy, który został najpierw ugotowany, a następnie ubity i który został skrystalizowany małymi kryształkami. Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego wodę i wlej cały cukier.
Krok 4:
Umieść patelnię z cukrem na ogniu. Zrób mały ogień. Przy ciągłym mieszaniu zagotuj syrop. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, w tym celu lepiej go mieszać, nie przestając. Gdy syrop się zagotuje, mieszanie można przerwać.
Krok 5:
Przykryj garnek wrzącym syropem pokrywką i przytrzymaj go w ten sposób przez minutę. Cały cukier przyklejony do ścian powinien stopić się z pary. Jest to ważne, ponieważ ziarna cukru zapobiegną prawidłowej krystalizacji syropu, staną się centrum krystalizacji i zarosną zbyt dużymi kryształami. Możesz pójść bardziej skomplikowaną drogą-wyłączyć ogrzewanie i zmyć resztki cukru mokrym pędzlem.
Krok 6:
Po minucie otwórz pokrywkę i umieść termometr do gotowania na patelni. Gdy syrop osiągnie temperaturę 106°C, wlej sok z cytryny. Jest to konieczne, aby syrop krystalizował się nie podczas gotowania, ale następnie podczas ubijania. Jeśli nie masz termometru, skup się na czasie - po zagotowaniu powinno minąć około 2 minut.
Krok 7:
Gotuj syrop dalej, obserwując temperaturę. W pobliżu pieca umieść miskę, która stoi w zimnej wodzie, aby była gotowa.
Krok 8:
Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 ° C-117°c, wyłącz ogień. I natychmiast wlej syrop do miski, która znajduje się w misce z zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania.
Krok 9:
Jeśli nie masz termometru, wykonaj test miękkiej kulki. Aby to zrobić, weź trochę syropu łyżką i wlej go do wody. Wyjmij kawałek zamrożonego syropu z wody i pamiętaj o nim palcami-powinien wyglądać jak miękka kula. Lub skup się na czasie-minie około 4 minut od momentu wrzenia.
Krok 10:
Schłodzić syrop do temperatury 40 ° C-50°C
Krok 11:
Rozpocznij ubijanie syropu. Ktoś bije mikserem, ale ja biję drewnianą szpatułką. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzać z syropem, może stać się twardy i kruchy. Podczas ubijania mikserem trudniej jest to śledzić, miałem złe doświadczenia. Łopatką wszystko wyszło świetnie, chociaż musiałem ciężko pracować fizycznie.
Krok 12:
Syrop stopniowo stanie się biały i gęsty. Ale nadal pozostań płynny. Czas się zatrzymać. I posmaruj bułeczki kremówką. Ale jest to opcja ekspresowej krówki. Zgodnie ze wszystkimi zasadami należy go ubić do stanu gęstej plasteliny i pozwolić "dojrzeć" w ciągu dnia. Szminka będzie twarda, aby pokryć nią wypieki, konieczne będzie jej utopienie.
Krok 13:
Ale i takie & quot; Szybkie & quot; krówki można glazurować bułeczki. Aby to zrobić, opuść bułki górną częścią do krówki i obróć w niej. A następnie rozprowadź kremówkę szpatułką. Po ostygnięciu krówka stwardnieje i wybieli.
Nie Pierwszy Raz gotowałem krówki, wziąłem pod uwagę wszystkie błędy, wszystko wyszło świetnie! Mimo to lepiej jest gotować z termometrem, więc okaże się poprawny.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g