zupa grzybowa z boczniaków

pyszna i pożywna zupa o smaku grzybowym. Przygotuj taką zupę na bulionie warzywnym, mięsnym lub drobiowym. Można go również gotować na zwykłej wodzie, nie będzie gorzej. W razie potrzeby możesz wykluczyć pomidora z listy składników.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrawy, które przydadzą się do aromatycznej zupy z boczniakami. Dokładnie umyj grzyby, aby nie pozostały na nich śmieci i ziemi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczniaki na małe kawałki, bardzo małe grzyby można pozostawić w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij je na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do garnka. Prawie zawsze mam bulion z kurczaka w lodówce, więc użyłem go do zrobienia zupy. Postaw patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj boczniaki pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania grzybów przygotuj resztę. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Opłucz warzywa i zioła pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę lub kostki, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić ręcznie. Zwykle kroję w kostkę, ponieważ uwielbiam kawałki marchewki w gotowej zupie. Drobno posiekaj cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia na dużym ogniu. Ciągle mieszając gotuj przez około 1-2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ogień na kuchence do maksimum. Dodaj ziemniaki do garnka z grzybami i Posol zupę do smaku. Po ugotowaniu ponownie zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie ci to około 15-20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pomidora tak drobno, jak to możliwe. Lepiej jest używać pomidorów słodkich odmian, nadadzą gotowemu daniu szczególny smak(czasami używam do zupy Cherry). W razie potrzeby możesz wstępnie usunąć skórkę z pomidorów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, wyślij smażenie, liść laurowy i pomidory na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie drobno posiekaj warzywa. Koperek i zielona młoda cebula świetnie nadają się do zup grzybowych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj warzywa do zupy, przykryj garnek pokrywką i zdejmij z ognia. Pozostaw gotowe danie na chwilę (wystarczy 10-15 minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby posyp zupę mieloną papryką przed podaniem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz dodać pajęczynę do takiej zupy pod koniec gotowania makaronu, a następnie wysłać warzywa do rondla, wszystko wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Po 10 minutach nalegania makaron osiągnie pełną gotowość. Na tej patelni dodaję 2 łyżki. L. bez zjeżdżalni makaronu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj, zupa jest gotowa!

zupy grzybowe są pyszne ze śmietaną, zupa z boczniaków nie jest wyjątkiem. 

świeża śmietana i ziele angielskie świetnie nadają się do takich zup. 

z określonej liczby składników uzyskuje się pierwsze danie o średniej gęstości.

musisz spróbować!

smacznego!

 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy