Zupa jarzynowa z kurczaka

lekki, dietetyczny, zdrowy, dla całej rodziny! Zupa jarzynowa z kurczaka to świetna opcja na pierwsze danie w okresie letnim, kiedy nie chcesz jeść ciężkich, obfitych zup. Okazuje się bardzo apetyczny, z bogatym aromatem i smakiem warzyw. Zupa ma niską kaloryczność i nadaje się do diety.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
44 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę warzywną z kurczaka? Przygotuj produkty według listy. Każda część kurczaka nadaje się do bulionu. Wziąłem uda, najbardziej dietetyczna opcja okaże się z białym mięsem. Smaczniejsza i zdrowsza zupa wyjdzie z schłodzonego mięsa. Jeśli masz mrożonego kurczaka, rozmroź go prawidłowo. Umyj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj bulion. Jak gotować bulion z kurczaka? Wlej wodę do garnka i zagotuj. Dokładnie umyj kurczaka, jeśli mięso jest zbyt tłuste, odetnij nadmiar tłuszczu. Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Dodaj marchewki i cebulę (lepiej nie obierać cebuli, ale po prostu dobrze ją umyć, aby nasz bulion miał piękny nasycony kolor).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj bulion na małym ogniu, aż kurczak się ugotuje, 30 do 50 minut, w zależności od wieku i wielkości tuszy. 10 minut przed gotowaniem dodaj przyprawy do bulionu-ziele angielskie i ostra papryka, goździki i liście laurowe. Wybierz zestaw przypraw według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu zajmij się warzywami. Możesz wziąć dowolne warzywa, które lubisz lub masz dostępne. Wziąłem ziemniaki, młody zielony groszek, kukurydzę w puszkach, pieczarki, paprykę, zieloną fasolkę i cebulę z marchewką. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je losowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso z gotowego bulionu. Obierz go z kości i pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź sam bulion. Wyrzuć cebulę, marchewkę i przyprawy. Wyślij bulion do małego ognia. Gdy się zagotuje, włóż ziemniaki (ponieważ najdłużej się gotują). Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane, około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij do niego rozdrobnione mięso, warzywa i grzyby. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyłącz ogrzewanie i pozwól zupie zaparzyć się pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie przygotuj grzanki do zupy. Jak zrobić krakersy? Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200°C. pokrój chleb w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż je na blasze do pieczenia, w razie potrzeby dodaj sól, mielony ostry pieprz i różne suszone zioła (dodałam oregano). Na wierzch chleba polej oliwą z oliwek (lub innymi warzywami), wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz chleb na złoty kolor, około 10 minut. Okresowo mieszaj krakersy (musisz uważnie obserwować krakersy, ponieważ w wysokiej temperaturze mogą się szybko spalić).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj warzywa do gotowej zupy i podawaj na stole. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy