skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę warzywną z kurczaka? Przygotuj produkty według listy. Każda część kurczaka nadaje się do bulionu. Wziąłem uda, najbardziej dietetyczna opcja okaże się z białym mięsem. Smaczniejsza i zdrowsza zupa wyjdzie z schłodzonego mięsa. Jeśli masz mrożonego kurczaka, rozmroź go prawidłowo. Umyj warzywa.
Krok 2:
Przygotuj bulion. Jak gotować bulion z kurczaka? Wlej wodę do garnka i zagotuj. Dokładnie umyj kurczaka, jeśli mięso jest zbyt tłuste, odetnij nadmiar tłuszczu. Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Dodaj marchewki i cebulę (lepiej nie obierać cebuli, ale po prostu dobrze ją umyć, aby nasz bulion miał piękny nasycony kolor).
Krok 3:
Gotuj bulion na małym ogniu, aż kurczak się ugotuje, 30 do 50 minut, w zależności od wieku i wielkości tuszy. 10 minut przed gotowaniem dodaj przyprawy do bulionu-ziele angielskie i ostra papryka, goździki i liście laurowe. Wybierz zestaw przypraw według własnych upodobań.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu zajmij się warzywami. Możesz wziąć dowolne warzywa, które lubisz lub masz dostępne. Wziąłem ziemniaki, młody zielony groszek, kukurydzę w puszkach, pieczarki, paprykę, zieloną fasolkę i cebulę z marchewką. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je losowo.
Krok 5:
Wyjmij mięso z gotowego bulionu. Obierz go z kości i pokrój na małe kawałki.
Krok 6:
Odcedź sam bulion. Wyrzuć cebulę, marchewkę i przyprawy. Wyślij bulion do małego ognia. Gdy się zagotuje, włóż ziemniaki (ponieważ najdłużej się gotują). Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane, około 10 minut.
Krok 7:
Wyślij do niego rozdrobnione mięso, warzywa i grzyby. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyłącz ogrzewanie i pozwól zupie zaparzyć się pod przykryciem.
Krok 8:
W tym czasie przygotuj grzanki do zupy. Jak zrobić krakersy? Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200°C. pokrój chleb w kostkę.
Krok 9:
Ułóż je na blasze do pieczenia, w razie potrzeby dodaj sól, mielony ostry pieprz i różne suszone zioła (dodałam oregano). Na wierzch chleba polej oliwą z oliwek (lub innymi warzywami), wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do piekarnika.
Krok 10:
Piecz chleb na złoty kolor, około 10 minut. Okresowo mieszaj krakersy (musisz uważnie obserwować krakersy, ponieważ w wysokiej temperaturze mogą się szybko spalić).
Krok 11:
Dodaj warzywa do gotowej zupy i podawaj na stole. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g