zupa kukurydziana krem puree z krewetkami

jasny, słoneczny, prosty, apetyczny, satysfakcjonujący, dla rodziny! Zupa kukurydziana krem puree z krewetkami to świetne rozwiązanie dla całej rodziny. Śmietana i smażone owoce morza nadają gotowemu daniu ciekawe smaki. Zupa jest łatwa do przygotowania, prosta i nastrojowa!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
87 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę kukurydzianą z krewetkami? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Używamy kukurydzy w puszkach, ale można ją zastąpić świeżą lub mrożoną. Waga kukurydzy w puszkach jest podana w czystej postaci bez płynu. To są 2 puszki. Jednak czas gotowania może się wydłużyć. Bulion z kurczaka można zastąpić wodą warzywną lub zwykłą wodą. Oliwę z oliwek można zastąpić innym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki wstępnie rozmrozić, obrać z głowy i skorupy. Zostawiłem kucyki dla pięknej prezentacji. Można je również usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę. Ich rozmiar nie jest ważny, ponieważ na końcu zupa nadal będzie mielona za pomocą blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozpuść część masła. Włóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta, około kilku minut. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i pozostałe masło. Ułóż przygotowane krewetki i smaż na złoty kolor z obu stron. Przenieś gotowe krewetki na talerz. Zamiast krewetek możesz użyć przegrzebków lub innych owoców morza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I wlej pozostały olej na patelnię do cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kukurydzę w puszkach do garnka. Wlać bulion z kurczaka lub warzyw (lub wodę) i ciężką śmietanę. Sól zupę do smaku i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj zupę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij gotową zupę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. Stopień jednorodności zupy określ według własnych upodobań. Zupa puree pozwala na obecność małych kawałków kukurydzy. Kremowa zupa to jednolita, gładka konsystencja. Jeśli zupa okaże się bardzo gęsta, można ją rozcieńczyć wrzącą wodą lub gorącym bulionem do pożądanej konsystencji. Lub odwrotnie, możesz go ugotować, jeśli chcesz uzyskać grubszą konsystencję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej zupę do misek, ułóż kilka smażonych krewetek na wierzchu i udekoruj ziołami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy